Microsoft gaat een nieuwe datacenterregio bouwen in de regio Brussel. De bouw van de nieuwe datacenterregio is onderdeel van het Belgische Digital AmBEtion-ontwikkelingsplan van Microsoft.

Het Digital AmBEtion-plan heeft tot doel de digitale transformatie van de Belgische publieke en private sector te versnellen, met drie datacenters ronde de regio Brussel. Een betere infrastructuur vormt één van de pijlers en wordt nu gerealiseerd met de komst van een nieuwe Microsoft datacenterregio in België.

Toegang tot de cloud

De nieuwe datecenterregio moet vooral de nieuwe geavanceerde datasecuritydiensten en cloudoplossingen brengen, waarmee Belgische publieke en zakelijke eindgebruikers aan de slag kunnen. Daarnaast moet de datacenterregio gebruikers snellere toegang tot de cloud geven. Verder is zeer belangrijk dat dankzij deze datacenterregio eindgebruikers er zeker van zijn dat hun data lokaal wordt opgeslagen en volgende de binnen de EU geldende (privacy)normen.

De komst van de Microsoft-cloud moet volgens onderzoek van IDC voor bedrijven ook 31,5 miljoen euro aan nieuwe inkomsten genereren. De investeringen zouden daarnaast 60.000 nieuwe banen moeten opleveren.

De techgigant geeft aan dat er binnen het datacenterplan ook zogenoemde Azure Availability Zones komen. Dit zijn fysieke locaties met een onafhankelijke energievoorziening, netwerkvoorzieningen en koeling tegen uitval. Ook gaan de te bouwen datacenters, volgens plan van Microsoft, vanaf 2025 volledig draaien op herbruikbare energie.

Overige doelstellingen Digital AmBEtion-plan

Naast de datacenters heeft het Digital AmBEtion-plan van de techgigant ook tot doel andere delen van de Belgische samenleving te verbeteren of te ‘verheffen’. Naast infrastructuur is het verbeteren van de digitale skills van de Belgische bevolking een andere pijler van het programma. Verder heeft het plan tot doel bij te dragen aan een duurzamere Belgische samenleving.

De huidige Belgische premier Alexander De Croo is blij met het investeringsplan van Microsoft. Volgen De Croo gaan deze investeringen België helpen een belangrijkere leidende rol te gaan spelen in Europa. Ook gaat het volgens hem de Belgische economie en ecosysteem helpen zich flink te verbeteren.

Lees meer