1 min

Tags in dit artikel

, ,

ASML heeft de financiële resultaten over 2021 bekend gemaakt. De Nederlandse chipmachinemaker wist een recordomzet van maar liefst 18,6 miljard euro te schrijven. Voor dit jaar verwacht ASML een nog hogere omzet.

De winst kwam vorig jaar uit op 6 miljard euro. Belangrijkste aanjager voor de recordomzet en hoge winst is het mondiale tekort aan chips. Hierdoor zijn chipfabrikanten druk bezig met het uitbreiden van hun capaciteit, wat de vraag naar de chipfabricagemachines van ASML extreem heeft doen toenemen. Het bedrijf heeft moeite deze enorme vraag bij te benen in de productie.

Ook ASML zelf heeft problemen met het mondiale tekort aan chips. De fabricagemachines voor chips gebruiken zelf ook processors die nu moeilijk leverbaar zijn. Dit kan tot leveringsproblemen leiden. Desondanks slaagde ASML erin de productie op peil te houden en zijn klanten te bedienen.

Meer omzet on 2022

Voor dit jaar verwacht de techgigant uit Veldhoven de omzet nog verder op te kunnen schroeven. ASML verwacht een toename van de omzet van 20 procent. Vooral omdat de mondiale schaarste aan chips en processors nog wel enige tijd zal aanhouden. De recente brand op de productielocatie in Berlijn heeft hier weinig tot geen impact op, zo verwacht het bedrijf uit Veldhoven.