2min

ASML ziet de omzet dit jaar, ondanks vele uitdagingen, met vertrouwen tegemoet. Dit stelde de Nederlandse fabrikant van chipproductiemachines tijdens de presentatie van de financiële cijfers.

Uit de kwartaal- en jaarcijfers blijkt dat de chipfabricagemachinegigant in het vierde en laatste kwartaal van het afgelopen jaar een omzet haalde van 6,4 miljard euro. In heel 2022 nam de omzet met 14 procent toe naar een totaalbedrag van 21,2 miljard euro. Over heel het afgelopen jaar werd wel een lichte daling van de winst genoteerd, van 5,9 miljard euro in 2021 naar 5,6 miljard in 2022.

Uitdagingen

In een toelichting geeft CEO Peter Wennink aan dat klanten de laatste tijd een verslechtering van de markt rapporteren. Denk aan de hoge inflatie, zorgen over een eventuele recessie en de geopolitieke situatie, waarbij de CEO ook exportsancties noemt. Desondanks verwachten ASML-klanten dat de markt in de tweede helft van dit jaar weer de trend omhoog inzet.

De CEO maakte in zijn statement geen nieuwe opmerkingen over de huidige onrust bij het bedrijf over het mogelijke verkoopverbod van machines met oudere chipproductietechnologie aan China. Nederland en de VS zijn het hierover nog steeds niet eens. De omzet van de verkoop van chipproductiemachines aan China bedroeg 14 procent van het totaal aantal machines dat in 2022 werd verkocht.

Goede vooruitzichten

Voor ASML zijn er voor de nabije toekomst geen redenen zich zorgen te maken over de omzet in 2023. In het vierde kwartaal van 2022 werd opnieuw 6,3 miljard euro aan orders in de boeken geschreven. De portefeuille met orders bevatte eind 2022 hiermee een recordbedrag van 40,4 miljard euro.

Naast de goedgevulde orderportefeuille, verwacht de fabrikant van chipmachines voor heel 2023 een omzetstijging van 25 procent ten opzichte van het afgelopen jaar. De indicaties voor het eerste kwartaal van dit jaar komen uit op een kwartaalomzet van tussen de 6,1 en 6,5 miljard euro. Dit is hoger dan analisten in eerste instantie hebben voorzien.

Volgens het Financieele Dagblad valt verder in de nu gepresenteerde kwartaal- en jaarcijfers het hoge bedrag aan uitgestelde omzet op. Dit bedrag van ruim 3 miljard euro mag het bedrijf naar de omzet van dit jaar mag brengen door een boekhoudkundige truc. De chipproductiegigant levert de machines, wanneer deze klaar zijn, direct aan zijn klanten. Tests in de eigen fabriek worden daarbij overgeslagen. De omzet uit deze machines mag het bedrijf pas later in de boeken noteren, pas nadat de machine in de fabriek van de klant is goedgekeurd. Op deze manier kan ASML dus omzet overhevelen naar een volgend jaar of kwartaal.

Tip: Geen Nederlandse toezeggingen over chipexportbeperkingen