Abonneer je gratis op Techzine!

Het webverkeer zal tussen 2007 en 2012 iedere twee jaar verdubbelen, zo voorspelt Cisco. De oorzaken zijn vooral web2.0-applicaties en de in toenemende mate op het web gebruikte video’s.

Het toenemende gebruik van video’s op het web en sociale netwerken hebben naar wat Cisco noemt visual networking gecreëerd, wat ervoor zorgt dat het internetverkeer ieder jaar met 46 procent toeneemt. Ten opzichte van 2007 neemt het internetverkeer dan toe met een factor zes.

Verder vertelt de Virtual Networking Index van Cisco dat visual networking in 2012 verantwoordelijk zal zijn voor 90 procent van al het verkeer via IP-netwerken. Deze trend komt niet alleen door de grotere vraag naar YouTube en IPTV, maar ook doordat veel bedrijven vaker aan videconferencing doen.

Vanwege de grote hoeveelheden data zal in 2012 het internetverkeer gemeten moeten worden in exabytes. Eén exabyte is gelijk aan een miljard gigabytes. Tegen die tijd verwacht Cisco dat de 552 exabytes bereikt zullen worden. Na 2012 zullen zettabytes (duizend miljard gigabytes) een gewoonte worden.

Het rapport is gebaseerd op Cisco’s eigen verwachtingen en bevat voorspellingen van verschillende marktonderzoeksbedrijven. Het rapport liet verder nog weten dat het mobiele-internetverkeer jaarlijks zal verdubbelen.