In mei 2007 meldde Bill Gates dat Windows Vista 40 miljoen keer over de toonbank was gegaan. In januari 2008 was dat aantal al 100 miljoen en in april 140 miljoen. Nu kondigt Microsoft aan 180 miljoen Windows Vista-licenties te hebben uitgegeven.

Microsoft claimt dat Windows Vista in drie maanden tijd 40 miljoen keer over de toonbank is gegaan en wijdt deze groei aan de release van het eerste servicepack voor de nieuwste telg van Windows. Tevens wordt Windows XP officieel niet meer verkocht wat ook aan de verkopen kan hebben bijgedragen.

Deze aankondiging werd tegelijk de deur uitgedaan met het bericht dat Microsoft een jaarlijkse inkomst heeft gehaald van 60 miljard dollar, het hoogste bedrag sinds 1999. Windows Vista is overigens 18 maanden beschikbaar, wat dus betekent dat het besturingssysteem per maand 10 miljoen keer verkocht werd.

Echter telt Microsoft wel alleen de verkopen en niet het echte gebruik van Windows Vista, waardoor dit getal mogelijk misleidend kan zijn. Sommige Windows Vista-gebruikers hebben er namelijk voor gekozen te downgraden naar Windows XP en zijn toch meegeteld in de verkoopcijfers.

Naar schatting heeft het bij Windows XP 51 maanden geduurd voordat de 400-miljoenmijlpaal van het aantal verkochte licenties gehaald werd, maar hierbij zijn de illegale Windows XP-versies niet meegerekend. Dit is ook het geval bij de bovenstaande cijfers van Windows Vista.

Microsoft geeft zelden verkoopcijfers vrij, echter is dit wel gedaan bij het nieuwste besturingssysteem van de softwaregigant omdat dat het slachtoffer is geworden van veel negatieve reclame, van onder meer Apple, en Microsoft zo wil laten zien dat Windows Vista toch verkocht wordt. Overigens gaat Microsoft het imago van Windows Vista verder verbeteren door ‘het echte Windows Vista-verhaal’ te vertellen.