Een alsmaar zwakker wordende wereldwijde economie zal ervoor zorgen dat klanten steeds minder uit zullen geven aan elektronica, zo waarschuwde een Gartner-analist op maandag.

"In de komende maanden verwachten we de eerste tekenen van een wijdverspreide vertraging van de elektronicasector te zien, wat een direct gevolg heeft op de verkopen van halfgeleiders," vertelt Richard Gordon, analist bij Gartner, in zijn rapport. De chipindustrie zal waarschijnlijk pas in de tweede helft van volgend jaar beginnen met het herstel.

De impact van onder meer het verminderde bestedingsgeld dat klanten hebben, vooral vanwege de hoge energieprijzen, zal met name de Verenigde Staten treffen. Europa zal volgens de analist minder last hebben van de mindere verkoop van elektronische apparaten.

Verkopen van persoonlijke computers en mobiele telefoons zijn dit jaar tot nog toe goed te noemen, vooral vanwege de vraag bij opkomende markten als China, India, Zuid-Amerika en Rusland, waardoor tevens de verkopen van halfgeleiders omhoog werd gestuwd. Chips zijn de belangrijkste bouwstenen van alle elektronische apparaten, en de meeste chips verdwijnen in de computer dus verloopt de verkoop van halfgeleiders ook goed.

Echter zullen ook de opkomende markten uiteindelijk last ondervinden van de zwakker wordende globale economie.

In maart verminderde Gartner zijn voorspellingen voor de wereldwijde verkoop van halfgeleiders vanwege de lagere prijzen voor geheugenchips en de alsmaar zwakker wordende economie. De omzetgroei zou nog maar 3,4 procent bedragen, eerdere rapporten voorspelden een groei van 6,2 procent. Slechts een week na de resultaten van vorig jaar, waarschuwde Gartner voor groeiende chipvoorraden die niet weggewerkt kunnen worden. Een probleem dat nog steeds bestaat.

Recentelijk presenteerden enkele grote chipfabrikanten hevige verliezen tijdens de conferenties van het tweede kwartaal. Ze zagen tevens weinig kans voor verbeteringen in dit derde kwartaal. Taiwan Semiconductor Manufacturing, ’s werelds grootste chipfabrikant, waarschuwde zelfs dat dit kwartaal nog slechter kan worden dan het vorige.