2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Taiwanese Fair Trade Commission is een onderzoek gestart tegen Microsoft. De monopoliepositie van de softwaregigant wordt onderzocht, evenals de verkoopstrategie en prijzen van Windows XP.

Volgens de Fair Trade Commissie is er geen apart besturingssysteem beschikbaar in Taiwan en zijn mensen aangewezen op Microsoft, volgens de commissie is het marktaandeel van Microsoft daarom erg hoog. Wanneer Microsoft schuldig wordt bevonden kan de boete oplopen tot bijna achthonderd miljoen dollar. Microsoft wil in ieder geval volledig meewerken aan het onderzoek, zo maakte Matt Pilla, directeur Public Relations, vandaag bekend.

Het balletje is gaan rollen door de Taiwanese ‘Consumers Foundation’. Volgens die organisatie, die overigens non-profit is, maakt Microsoft misbruik van haar monopoliepositie door mensen twe dwingen naar Windows Vista over te stappen. Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat 67 procent van alle Taiwanese tegen deze methode is.

Volgens de antitrust-organisatie bezit Microsoft 98 procent van de gehele OS-markt in Taiwan. Hiervan bestaat 75 procent uit gebruikers van Windows XP en 23 procent uit gebruikers van Windows Vista. Tevens leeft er in Taiwan het idee dat Windows XP beter is dan Vista, althans, dat denkt 53 procent van de ondervraagden. Anderzijds denkt 23 procent dat Windows Vista beter is.

Pilla meldt dat Microsoft de verkoop van Windows XP niet volledig verbannen heeft. Zo is Windows XP beschikbaar tot 30 juni 2010 voor budget-laptops, ook blijft het OS voor bepaalde computersystemen tot 2009 beschikbaar. Volgens Pilla is het niet mogelijk om eventjes de verkoop te verlengen, dan moet ook de ondersteuning ook uitgebreid worden. De ondersteuning voor Microsofts Windows XP duurt in ieder geval tot april 2014.

Het onderzoek naar Microsoft is niet het eerste onderzoek dat de Fair Trade Commission uitvoert. In 2004 onderzocht het bedrijf de koppeling tussen Windows en Media Player en in 2003 bereikten beide partijen een schikking in een zaak over bundeling van Microsoft Office.