De Chineese overheid heeft bekend gemaakt te willen starten met een onderzoek naar Microsoft. Het bedrijf zou zich, aldus de lokale overheid, schuldig maken aan kunstmatige prijsverhoging en het bedrijf zou een oneerlijke monopoliepositie bezitten.

Het onderzoek wordt gehouden door een Chinees patentbureau. Men onderzoekt de bundelacties die Microsoft maakt en de prijzen van de software. Als het onderzoek afgerond is kan er een aanklacht volgen. Dit gebeurt op zijn vroegst in augustus, dan pas wordt er een wet actief waarna de Chinese overheid kan overwegen Microsoft aan te klagen.

Microsofts vestiging in China heeft nog niets vernomen van de plannen om een onderzoek te starten, maar zegt verrast te zijn door de berichten. Desalniettemin is Microsoft wel bereid om mee te werken aan een dergelijk onderzoek, meldt de softwaregigant. Microsoft is op dit moment bezig om te zorgen haar software in China ook daadwerkelijk verkocht wordt, door de grote illegale handel is er sprake van gigantische prijsdalingen in China voor software.