2min

Tags in dit artikel

, ,

Intel heeft een nieuwe versie van zijn Core i9-processor geïntroduceerd, de Core i9-12900KS. Dit is volgens de chipfabrikant de snelste CPU voor desktop- en laptopomgevingen ooit.

Met de introductie van de Intel Core i9-12900KS-processor lijkt de chipfabrikant een antwoord te willen geven op de recent geïntroduceerde Ryzen 7 5800X3D-processor van concurrent AMD. Deze processor is ook tot de snelste desktop processor verklaard.

Onboard technologie

Onder de motorkap is de Intel Core i9-12900KS gebaseerd op de Alder Lake-architectuur op basis van een 10 nm-fabricageproces. De chipset heeft 16 cores die tot 24 threads kunnen draaien. Acht cores zijn gebaseerd op het Intel Golden Cove-ontwerp voor meer snelheid in rekenkracht. De andere acht zijn op het Intel Gracemont-ontwerp gebaseerd voor meer energiezuinigheid boven prestaties.

De processor heeft een kloksnelheid van 5.5 GHz, die hoger is dan andere desktopprocessors. De kloksnelheid wordt bereikt met behulp van de Intel Thermal Velocity Boost- en de Intel Adaptive Boost-technologieën. De technologieën zorgen ervoor dat de kloksnelheid tijdelijk kan worden verhoogd als applicaties hogere prestaties nodig hebben.

Overige ondersteuning

Daarnaast beschikt de Intel Core i9-12900KS-processor overeen 30 Mb L3 cache. Deze cache kan de data die door de verschillende cores is verwerkt opslaan. Andere ondersteuning is er voor DDR5- en DDR4-geheugen.

Verder wordt de processor ondersteund door PCIe 5.0. Hiermee brengen processors snel data over van en naar de andere onderdelen in de desktopomgeving waarop deze gegevens draaien. Dit moet de prestaties van de processor en van de hele desktopomgeving een boost geven.

De Intel Core i9-12900KS is vanaf begin april beschikbaar.

Tip: Intel komt met 20 nieuwe Alder Lake-laptopprocessors