Samsung en Western Digital gaan Zoned Storage ontwikkelen

Samsung en Western Digital gaan Zoned Storage ontwikkelen

Samsung en Western Digital willen samen een standaard voor storagetechnologie ontwikkelen. De focus ligt in eerste instantie op het creëren van een ecosysteem voor Zoned Storage-oplossingen.

Volgens Samsung en WD zorgt gestandaardiseerde storagetechnologie voor minder fragmentatie en complexiteit. Met een standaardtechnologie kunnen eindgebruikers erop vertrouwen dat nieuwe storagetechnologieën door meerdere aanbieders worden ondersteund. Ook kunnen zij er dan op vertrouwen dat de technologie door geïntegreerde hardware- en softwarebedrijven worden opgepakt. Voor de industrie is een gestandaardiseerde storagetechnologie handig om zich meer op toegevoegde waarde voor klanten te concentreren.

Beide bedrijven gaan zich eerst richten op het opzetten van een ecosysteem voor Zoned Storage. Hierbij zal de focus liggen op het geschikt maken van deze opslagtechnologie voor zakelijke en cloudapplicaties.

Process-Zoned-ZNS-SSD-Source-Western-Digital-and-Samsung-950×293-1

Diverse Zoned Storage-initiatieven

Binnen de nu samenwerking is onlangs een project opgestart voor Zoned Storage-devices, zoals Zoned Namespaces (ZNS) SSD’s en Shingled Magnetic Recording (SMR) HDD’s. In samenwerking met organisaties als de Storage Networking Industry Association en de Linux Foundation willen Samsung en Western Digital hoogwaardige modellen en frameworks ontwikkelen voor nieuwe Zoned Storage-technologieën.

Voor de implementatie van de storagetechnologie in open en schaalbare datacenterarchitecturen is verder de Zoned Storage Technical Work Group opgericht. Deze werkgroep moet algemene gebruiksscenario’s voor Zoned Storage-devices, host/device-architectuur en programmeermodellen definiëren en bouwen.

Western-Digital-Ultrastar-DC-ZN540-NVMe-ZNS-SSD-688×950-1

Verdere plannen

Beide techgiganten willen daarnaast ook zonegebaseerde interfaces uitbreiden, evenals toekomstige generatie opslagdevices met hoge capaciteit. Hiervoor willen zij een verbeterde technologie voor gegevensplaatsing en -verwerking introduceren.

In een later stadium worden de initiatieven uitgebreid met andere opkomende D2PF-technologieën zoals computational storage en storage fabrics, waaronder NVMe over Fabrics (NVMe-oF).

Tip: Samsung voegt Zoned Namespace-technologie toe aan SSD’s