2min

Tags in dit artikel

, ,

Volgens marktonderzoeksbureau Gartner staat Apple nu op de zesde plek als het gaat om de wereldwijde verkoop van computers. Hoewel Apple het de afgelopen jaren goed gedaan heeft, heeft het wereldwijd nog een hoop te doen om het martktaandeel van concurrerende merken als HP, Dell en Acer te evenaren.

Met name in de Verenigde Staten heeft Apple met zowel de Mac als de Safari-browser veel terrein gewonnen. Jaar op jaar groeipercentages van vijftig tot zestig procent in respectievelijk kwartaal 3 en kwartaal 1 van 2008 bevestigen deze trend. In het eerste financiële kwartaal van dit jaar werd Apple nog uitgeroepen tot de vierde computerfabrikant in de Verenigde Staten.

Hoe dan ook evenaart Apple in termen van wereldwijd marktaandeel nog steeds grote spelers als HP, Dell en Acer niet, die in toenemende mate competeren met goedkope en budget-vriendelijke computers en notebooks. Apple daarentegen hanteert in de ogen van veel consumenten te hoge prijzen voor zijn hardware.

Hoe dan ook, nadat Gartner de cijfers van computerverkopen in het afgelopen jaar naast elkaar gelegd heeft blijkt dat Apple op de zesde plek staat, net na Toshiba die net onder de twintig procent marktaandeel schommelt. Volgens Gartner heeft Apple echter nog een moeilijke weg voor zich met concurrenten die extreem draagbare en extreem goedkope notebooks aanbieden.

Asus’ EEE Pc en concurrerende computers en laptops van andere merken luiden volgens Gartner een nieuw tijdperk in van notebooks voor 400 dollar en goedkope computers die met name in regio’s als Azië en Zuid-Amerika zeer interessant zijn, voornamelijk omdat daar de markt nog niet zo doorweekt is als in andere delen van de wereld.