min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Amerikaanse elektronicafabrikant Apple is Hewlett Packard (HP) voorbij gestreefd als grootste PC-verkoper ter wereld. Dat is te danken aan het succes van de iPad, de populaire tablet die gortig aftrek vindt bij consumenten wereldwijd.

Dat blijkt uit de cijfers van onderzoeksbureau Canalys. Volgens de laatste studie zijn er het vierde kwartaal van 2011 wereldwijd 120 miljoen computers verkocht. Apple slaagde er deze periode in om 15 miljoen tablets en 5 miljoen Macs te verkopen, omgerekend dus zo’n 17 procent van de wereldwijde verkopen.

Al met al groeide de verkoop van computers het afgelopen jaar met 16 procent. Doordat de tablet zo geliefd is bij consumenten was deze groei mogelijk. Als tablets uit de verkoopcijfers weggelaten zouden worden, dan kromp de computermarkt met 0,4 procent het afgelopen jaar.

Acer, Dell en HP zagen hun aandeel in 2011 teruglopen. De lancering van ultrabooks zou daar wel eens verandering in kunnen brengen. "Wij verwachten dat ultrabooks de eerste helft van dit jaar niet op grote schaal gekocht zullen worden door consumenten. De tweede helft zou daar wel eens verandering in kunnen brengen door de verwachte prijsverlaging van ultrabooks en de lancering van nieuwe processoren van Intel", aldus een van de onderzoekers. De druk op netbooks en notebooks zal hierdoor nog groter worden.

Het kan zijn dat tablets met Windows 8 roet in het eten gooien voor het succes van Apple. "Hoewel de eerste indrukken van Windows 8 veelbelovend zijn, moet Microsoft zich nu vooral focussen op het lanceren van een intuïtieve gebruikerservaring die niet zozeer leunt op de hardware", aldus Canalys.

Maar Apple zit allerminst stil en zal later dit jaar naar alle waarschijnlijkheid de iPad 3 introduceren. Andere tabletfabrikanten zullen er nog een zware dobber aan hebben om met de Amerikaanse elektronicagigant te concurreren.