1 min

De verkoop van desktops en laptops is voor het zevende kwartaal op rij gezakt. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Gartner. De enige uitzondering op de regel zijn de Mac-computers van Apple.

In het vierde kwartaal van 2013 daalde het aantal verkochte dekstops en laptops voor het zevende kwartaal op een rij. Dit blijkt uit ondderzoek van Gartner. De afgelopen twee jaar hebben tablets en smartphones in steeds grotere mate de computer vervangen. Het goede nieuws voor fabrikanten is dat Gartner verwacht dat de verkopen op dit moment de bodem hebben bereikt en dus niet nog verder zullen inzakken.


Op de computermarkt heeft Lenovo de plek van Hewlett Packard als marktleider overgenomen. Dell blijft stevig op de derde plek staan. Zowel Acer als Asus zagen een flinke daling in verkopen in het vierde kwartaal van 2013, ten opzichte van het jaar ervoor. Beide bedrijven hebben ervoor gekozen om een minder grote focus te leggen op computers, maar zich meer te gaan richten op de verkoop van tablets en Chromebooks.

Opvallend is dat Apple veel minder last van de trend heeft. Het merk wist 28,5 procent meer computers te verkopen dan het jaar ervoor, en wist daarmee een marktaandeel van 13,7 procent te veroveren. Een jaar eerder was dit nog 9,9 procent.