‘AMD overweegt videokaartdivisie af te splitsen’

AMD zou overwegen om het bedrijf in tweeën te splitsen en een divisie af te stoten. Het bedrijf wil de concurrentie weer aangaan met Intel maar daarvoor heeft het meer middelen nodig. Het opsplitsen en mogelijk afstoten van een bedrijfsonderdeel kan zorgen voor meer financiële middelen.

Het doorgaans goed geïnformeerde Reuters meldt op basis van meerdere bronnen dat een opsplitsing wordt overwogen. Waarschijnlijk overweegt AMD om de GPU-divisie af te splitsen, deze divisie is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de videokaarten, het voormalige ATI. Het afsplitsen van een groot onderdeel van AMD is niet geheel zonder risico, AMD is nu nog zo’n 2 miljard dollar waard, als een grote divisie wordt afgestoten zal de waarde van het bedrijf fors dalen. Er gaan nu al geruchten over een mogelijke overname van AMD, de kans wordt alleen maar groter dat AMD wordt overgenomen als de waarde verder daalt.

Vaak wordt Samsung genoemd als mogelijke overnamekandidaat. Dat bedrijf is in staat om de miljardeninvesteringen te doen die nodig zijn om echt de concurrentie aan te gaan met Intel. De markt wordt steeds mobieler dus de vraag naar mobiele chips wordt steeds groter en dat is een markt waar Samsung nu al veel beter in is dan Intel. Samsung produceert echter alleen ARM-chips en die werken wel voor Windows-smartphones maar niet voor Windows-laptops en tablets.

Een woordvoerder van AMD heeft aan Reuters laten weten niet te willen reageren op de berichtgeving, wat de kans op een splitsing groter lijkt te maken. AMD draaide het afgelopen kwartaal een verlies van 180 miljoen dollar. Het bedrijf wil in de tweede helft van dit jaar weer winstgevend zijn. Als dat niet lukt is de kans groot dat het bedrijf in de problemen komt.

Bron:Reuters