2min

Tags in dit artikel

, , ,

Er gaan geruchten de ronde die zouden bevestigen dat AMD, de op een na grootste leverancier van x86-processoren, zich misschien gaat opsplitsen in twee verschillende bedrijven om er voor te zorgen dat de beide bedrijven efficiënter te werk gaan dan nu het geval is. Zelf heeft AMD wel aangegeven dat het goed zou zijn om een herstructurering binnen het bedrijf te doen.

Volgens verschillende bronnen zou AMD zich dus gaan opsplitsen in twee bedrijven. Het ene bedrijf zou zich voornamelijk gaan concentreren op de productie van chips gebaseerd op contractbasis en de andere kant van het bedrijf zou zich gaan toeleggen op de ontwikkeling van GPU’s, CPU’s, core-logic sets, multimediachips en overige producten die AMD produceert. AMD had echter al een tijdje geleden bevestigd dat het chips wilde gaan maken voor partners op contractbasis als het de beschikking heeft over genoeg productiecapaciteiten, dus dat zou goed binnen de opsplitsing van AMD kunnen passen.

Theoretisch gezien zou de splitsing van AMD in twee bedrijven goed zijn voor de positie op de markt tegenover de andere concurrenten die actief zijn. Het bedrijf dat zich toelegt op de chips die geproduceerd worden op contractbasis zou namelijk extern gefinancierd kunnen worden door de andere kant van AMD en dat zou eventuele geldproblemen in de toekomst kunnen voorkomen.

Aan de andere kant brengt de opsplitsing ook nadelen met zich mee. Als men bij AMD interessante chips wil produceren voor mensen is het wel noodzakelijk dat deze chips state of the art zijn. Bij deze productie van kwalitatief goede chips zou het bedrijf namelijk ook de andere kant van het bedrijf goed kunnen gebruiken. Door deze eventuele opsplitsing zouden de bedrijven elkaar nog steeds gewoon kunnen helpen, maar bij een splitsing komen wel een aantal nadelen de hoek omkijken, zoals het gebrek aan communicatie bijvoorbeeld.

AMD heeft zich verder nog niet uitgelaten over deze geruchten.