3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

We hebben er lang op moeten wachten, maar gisteravond heeft Apple dan eindelijk het special event voor de introductie van de nieuwe MacBooks aangekondigd. De geruchten over een event op 14 oktober blijken uiteindelijk dus toch te kloppen.

Het evenement zal aankomende dinsdag 14 oktober plaatsvinden op Apples hoofdkantoor in Cupertino. Zoals we van Apple gewend zijn begint het om 10 uur lokale tijd (19.00 uur Nederlandse tijd). De uitnodiging draagt de toepasselijke titel ‘The spotlight turns to notebooks’ wat alleen maar kan betekenen dat het evenement in het teken van notebooks zal staan.

Wij doen geen live verslag van het evenement, maar zoals je van ons gewend bent publiceren wij na afloop wel een uitgebreide samenvatting van alles wat in de presentatie aan de orde is gekomen.

De verwachtingen zijn, net als bij het Let’s Rock muziek-evenement, hoog. Het ligt voor de hand dat Apple nieuwe MacBooks en MacBook Pro’s zal introduceren. Hierover doen al geruime tijd uiteenlopende geruchten de ronde. Volgens die geruchten krijgen zowel de MacBook als de MacBook Pro een aluminium behuizing, iets wat we nog niet eerder gezien hebben.

Een ander gerucht is dat Apple voor de MacBook volledig afziet van de geïntegreerde grafische kaart van Intel, maar in plaats daarvan voor een chipset van Nvidia gekozen heeft. Deze geruchten werden onlangs ‘bevestigd‘ doordat er sprake zou zijn van Nvidia die de nieuwe MacBooks aan zijn medewerkers toonde.

Pas sinds gisteren doet ook het gerucht de ronde dat de prijzen voor de notebooks aangepast zullen worden. Zo zal het instapmodel van de MacBook volgens de Inquisitr slechts 800 dollar gaan kosten en betaal je voor het duurste MacBook Pro-model 3100 dollar. Het is onduidelijk wat er klopt van deze geruchten, maar het ligt zeker voor de hand dat Apple de prijzen aan gaat passen.

Dit vind ook Gene Munster, analist bij Pipar Jaffray. "Wij verwachten dat de nieuwe MacBooks goedkoper zullen zijn", zegt hij. Hij vermoedt echter dat de MacBooks meer een premium product worden, waardoor de prijzen niet zo extreem zullen dalen. "Met andere woorden, we verwachten dat de nieuwe MacBooks een betekenisvolle update met een gemiddelde verkoopprijs krijgen die tussen de 9 en 18 procent lager ligt dan de huidige modellen."

Munster denkt dus meer aan prijzen in de lijn van 899 of 999 dollar voor het instapmodel van de MacBook, terwijl volgens de Inquisitr een instapprijs van 800 dollar goed denkbaar is. De Inquisitr baseert zich naar eigen zeggen op goed geïnformeerde bronnen onder winkels die Apple-producten verkopen en de prijs-informatie al eerder hebben ontvangen.

De afgelopen dagen doken er ook een aantal foto’s van de behuizingen van de nieuwe notebooks op. Een daarvan is een foto van het topgedeelte van de behuizing van de nieuwe MacBook Pro. AppleInsider heeft met behulp van bronnen bevestigd dat dit een originele foto is en geen mock-up.

Daarnaast zijn er ook enkele foto’s van de nieuwe behuizing van de MacBook opgedoken. Het is niet bekend of deze origineel zijn. Het vermoeden bestaat dat dat wel het geval is. Over het algemeen blijken foto’s die uitlekken en waarvan duidelijk is dat ze niet bewerkt zijn, wel correct te zijn. Zo ook met de iPod nano waarvan het design weken voor de introductie al bij iedereen bekend was.