10min

Tags in dit artikel

,

Het special event is afgelopen en het bleek daadwerkelijk volledig in het teken te staan van notebooks. Apple introduceerde eenvoudige updates voor de MacBook Air en compleet nieuwe modellen van de MacBook en MacBook Pro. Ook een nieuw model van het Apple Cinema Display bleef niet uit.

[b]Inhoud[/b]

 • [jump=stateofmac]Hoe staat de Mac ervoor?[/jump]
 • [jump=productieproces]Notebooks: productieproces[/jump]
 • [jump=nvidia]Samenwerking met Nvidia[/jump]
 • [jump=trackpad]Multi-touch glas-trackpad[/jump]
 • [jump=macbookpro]MacBook Pro[/jump]
 • [jump=macbookair]MacBook Air[/jump]
 • [jump=ledacd]LED Cinema Display[/jump]
 • [jump=macbook]MacBook[/jump]
 • [jump=links]Links[/jump]
 • [ul]

 • [jump=producten]Nieuwe producten[/jump]
 • [jump=ervaringen]Ervaringen & foto’s[/jump]

[li][jump=keynote]Keynote in beeld & geluid[/jump][/li]
[/ul]

[b]Hoe staat de Mac ervoor?[/b]

Zoals gewoonlijk begint een presentatie van Apple met ‘chitchat’ over cijfers en getallen. Dit om de aandeelhouders tevreden te houden. Apple-topman Steve Jobs liet het praten over cijfers en grafiekjes ditmaal over aan Tim Cook, die door velen wordt gezien als een goede opvolger van Jobs.

Cook behandelt in de presentatie de gehele Mac-lijn zoals deze op dat moment bestond en hij noemt zes redenen voor het succes van de Mac. Hij begint echter met de mededeling dat Apple het afgelopen kwartaal 2,5 miljoen Macs heeft verkocht. "In verschillende kwartalen op rij groeiden we 2 tot 3 keer hetgeen de markt groeit", aldus Cook.

Op de vraag waarom neemt hij het woord "superieur" in de mond. Dit is vaak aanleiding voor niet-Apple-fans om te zeggen dat Apple-gebruikers arrogante mensen zijn, maar goed het zijn de woorden van Cook. Hij is van mening dat de Macs superieure computers zijn en beschikken over superieure sofware zoals Mac OS X Leopard, iLife en iWork. Dat waren reden één en twee.

Als derde reden noemt hij compatibiliteit. "Als mensen in het verleden naar de Mac keken, maakten ze zich zorgen om te switchen – dit hebben we opgelost met Boot Camp", stelt hij. "We werken eveneens samen met andere partijen zoals Parallels en VMware (Fusion)." Met Boot Camp is het mogelijk om Windows op een Mac te draaien, dit maakt de drempel voor switchers lager.

Vierde reden heeft dan ook met Windows te maken en wel Vista. "Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat Vista niet aan de verwachtingen van Microsoft heeft kunnen voldoen – en dit was voor ons een open deur", aldus Cook. Apple heeft geen kans onbenut gelaten om Vista in een kwaad daglicht te stellen, met name middels de Get a Mac-commercials waarin de vergelijking tussen de sportieve frisse Mac en de oubollige pc gemaakt wordt.

De vijfde reden die Cook opnoemt is dan ook niet verrassend, marketing. Hij gaat kort in op de Get a Mac-commercials maar snijdt dan het onderwerp retail winkels aan. Deze krijgen volgens Cook 400 duizend bezoekers per dag en maar liefst de helft van de kopers van Macs is een zogenaamde ‘switcher’, iemand die nieuw voor de Mac is.

Middels een grafiek laat hij zien hoe de Mac het vergeleken met grote broer PC doet in de Verenigde Staten. "Als je naar de geschiedenis kijkt, groeit de Mac al gedurende vier jaar meer dan de markt", stelt hij. "We hebben een aantal belangrijke mijlpalen zoals de Intel-transitie, de aankondiging van Vista en de introductie van Leopard gezien." Het marktaandeel van de Mac bedraagt in de V.S. dan ook 17,6 procent tegenover 82,4 procent voor de PC.

Tot slot stelt hij nog dat Apple in kwartaal 1 tot en met 3 erin geslaagd is om evenveel Macs te verkopen als er in heel 2007 verkocht zijn. Met het belangrijkste kwartaal – dat van de feestdagen – voor de boeg, zou dit positief moeten zien voor de kijk die aandeelhouders op Apple hebben. Op moment van schrijven echter lijken ze nog niet zo onder de indruk, het Apple-aandeel noteert 104,38 dollar, een daling van 5,33 procent.

[b]Notebooks: Het productieproces[/b]

Steve is net weer op het podium of hij ruilt zijn plek alweer in voor hoofd-ontwerper Jonathan Ive. Ive gaat de aanwezigen vertellen welke ontdekkingen Apple op het gebied van het maken van notebooks gedaan heeft.

Hij noemt een enorme doorbraak die Apple heeft gehad bij het produceren van de nieuwe notebooks. Normaal gesproken gebruikt men een stuk aluminium waar onderdelen aan toegevoegd worden, maar Ive beschrijft een procedure waarbij het gaat om één stuk aluminium waaruit alles als het ware gefreesd wordt.

Dit is al met al een behoorlijk technisch verhaal, dat qua informatie aansluit bij de geruchten over "The Brick" wat nu dus daadwerkelijk een nieuwe productieproces voor de productie van notebooks blijkt te zijn.

[b]Samenwerking met Nvidia[/b]

Next is Nvidia. Ook hier lijken de geruchten wederom allemaal te kloppen. "We hebben nieuwe grafische kaarten voor notebooks", stelt Jobs. Opvallend is dat niet Apple Nvidia benaderd heeft, maar dat de fabrikant dat zelf heeft gedaan. Gevolg: De Nvidia GeForce 9400 M als eerste in nieuwe Apple-notebooks, maar daarover later meer.

Bijzonder aan deze chip is een chipset en GPU in één, vertelt Jobs. Zeventig procent bestaat uit de GPU en de overige dertig procent is voor de chipset gereserveerd. Resultaat is 16 parallelle grafische kernen en 54 gflops aan grafische performance. Dit is vijf tot zes keer sneller dan de huidige Intel-chipsets die Apple in de MacBook en MacBook Air gebruikt.

Middels enkele grafieken toont Jobs aan dat de grafische performance van de nieuwe chip zeer goed is. Hij overtreft in elk geval dat van de oude Intel-chip en komt op zo’n 55 procent qua prestaties in vergelijking met de 8600M GT als krachtpatser onder de mobiele videokaarten.

[b]Multi-touch glas-trackpad[/b]

Ook nieuw is een multi-touch trackpad van glas in de nieuwe generatie notebooks. Dit is 39 procent groter dan eerdere trackpads en opvallend is dat een knop ontbreekt waardoor het gehele oppervlak als knop fungeert.

Ook zogenaamde ‘gestures’ kunnen met het multi-touch trackpad uitgevoerd worden. De bestaande gestures die we al van de MacBook Air kenden, maar ook nieuwe vier-vinger-gestures, die zoals de naam al doet vermoeden, met vier vingers uitgevoerd dienen te worden.

Tevens is er software-matig de mogelijkheid om knoppen in te stellen. Zo kan er een rechtermuisknop ingesteld worden en kunnen de gestures naar wens aangepast worden. Met de nieuwe vier-vinger-gestures kan bijvoorbeeld Exposé eenvoudiger aangeroepen worden, dit verklaart waarom Apple standaard geen aparte knop hiervoor op het nieuwe toetsenbord geïntegreerd heeft.

[b]Nieuwe MacBook Pro[/b]

Dat brengt ons meteen bij de nieuwe MacBook Pro. Het nieuwe model heeft een glazen LED-backlit-beeldscherm met de bekende zwarte rand van de iMac, exact zoals de uitgelekte foto’s ons toonden.

Opvallend is dat bij de nieuwe MacBook Pro alle aansluitingen aan de linkerzijde zitten en het cd/dvd-station naar de rechterzijde is verplaatst. Nieuw op de linkerzijde is tevens de batterij-indicator waarmee door middel van groene lampjes bekeken kan worden hoe vol de batterij nog is. Deze functie bevond zich voorheen onder op de notebook. Ook nieuw is een Mini Display Port-connector die volgens Apple alle nieuwe producten zullen krijgen.

De nieuwe MacBook Pro krijgt de beschikking over next-generation graphics zoals eerder tijdens het evenement aangekondigd werd. Allereerst krijgt de MacBook Pro een geïntegreerde 9400M aan boord, die volgens Apple al zeer behoorlijk presteert. Maar daar bovenop krijgt de nieuwe MacBook Pro ook nog een GeForce 9600M GT met 256 of 512 MB videogeheugen aan boord voor de taken waarbij echte grafische kracht vereist is.

Tot slot gaat Apple ook nog even in op de milieuvriendelijkheid van de nieuwe MacBook Pro. Het milieu begint in producten van Apple een steeds grotere rol te spelen. "Er zit een hoop nieuwe technologie in deze nieuwe producten, maar we zijn trots op de dingen die we eruit gelaten hebben", grapt Jobs. De welbekende milieu-checklist met enkel groene vinkjes verschijnt weer op het scherm. De MacBook Pro heeft zelfs een Epeat gold rating gekregen.

EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool) evalueert de prestaties op milieugebied in elke fase van de levenscyclus van een product, waarbij wordt gelet op de recyclingmogelijkheden, het energieverbruik, het ontwerp en het fabricageproces.

[b]Specificaties[/b]
Processor Beeldschermgrootte Werkgeheugen Hardeschijf capaciteit Grafische mogelijkheden Prijs
Intel Core 2 Duo 2,4 GHz 15,4-inch breedbeeld 2 GB 250 GB – 7200 RPM Nvidia GeForce 9400M + 9600M GT – 256 MB 1798,99 euro
Intel Core 2 Duo 2,53 GHz 15,4-inch breedbeeld 4 GB 320 GB – 7200 RPM Nvidia GeForce 9400M + 9600M GT – 512 MB 2249,00 euro

[b]MacBook Air[/b]

Ook de MacBook Air kreeg gisteren een kleine update, al is deze niet meteen beschikbaar. Allereerst verruilt de Air zijn GMA X3100 van Intel voor een GeForce 9400M van Nvidia.

Ten tweede krijgt de Air met een 120 GB harde schijf de beschikking over meer opslagcapaciteit. Tevens is er de mogelijkheid voor een 128 GB Solid State Disk.

Tot slot krijgt ook de Air een mini display port, in lijn met wat Apple eerder verklaarde tijdens het evenement: de mini display port gaat zijn opwachting voor alle nieuwe producten maken.

De nieuwe MacBook Air zal vanaf volgende maand verkrijgbaar zijn voor de ongewijzigde prijzen van respectievelijk 1699 en 2299 euro.

[b]Specificaties[/b]
Processor Werkgeheugen Hardeschijf capaciteit Grafische mogelijkheden Prijs
Intel Core 2 Duo 1,6 GHz 2 GB 120 GB SATA Nvidia GeForce 9400M GPU 1699 euro
Intel Core 2 Duo 1,86 GHz 2 GB 128 GB Solid State Disk (SSD) Nvidia GeForce 9400M GPU 2299 euro

[b]24" LED Cinema Display[/b]

Na al het gepraat over de mini display poort lag het voor de hand dat Apple ook met een nieuw beeldscherm kwam wat optimaal gebruik van deze nieuwe poort kan maken.

Het nieuwe 24" Cinema Display is het eerste en ook meteen het grootste losse beeldscherm van Apple met een LED-backlit-techniek. Het beeldscherm is uitgerust met een kabel met drie connectoren: een MagSafe om je notebook aan te hangen, een USB-poort en ten slotte een mini display-poort.

Het 24" Cinema Display lijkt qua uiterlijk veel op de iMac, want wederom komt de inmiddels welbekende zwarte rand en het glazen beeldscherm terug.

Het scherm heeft een resolutie van 1920 bij 1200 pixels en krijgt de beschikking over stereo-speakers en een driepoorts USB-hub. Ook heeft het een ingebouwde microfoon en iSight-camera. Het is vanaf begin november verkrijgbaar voor 849 euro.

[b]One More Thing… De MacBook[/b]

Het was alweer een tijdje geleden, maar dit maal bevatte de presentatie toch weer de beroemde ‘One More Thing’. En dit maal, hoe kan het ook anders gezien alle geruchten, ging deze One More Thing over de MacBook.

De MacBook is volgens Apple de bestverkopende Mac die ooit gemaakt is. Om de MacBook nog beter te kunnen permitteren, gaat de prijs van het instapmodel naar beneden en wel naar 949 euro.

"Maar", stelt Steve, "we hebben van veel van onze klanten gehoord dat ze dezelfde aluminium behuizing, betere grafische mogelijkheden en een LED-backlit beeldscherm ook op de MacBook willen en daarom introduceren we bovenop het witte instapmodel een nieuw model MacBook."

De nieuwe MacBook ziet er dan ook hetzelfde uit als de nieuwe MacBook Pro, alleen kleiner. Veel gelijkenissen zijn er ook qua functies. De MacBook heeft een LED-backlit beeldscherm, betere grafische mogelijkheden in de vorm van een Nvidia GeForce 9400M, hetzelfde multi-touch glazen trackpad dat grote broer Pro heeft en ook de mini display-poort vindt zijn weg naar de nieuwe MacBook.

De batterij gaat maar liefst 5 uur mee, weliswaar theoretisch maar het is alsnog meer dan de huidige MacBooks. Wederom geniet ook het milieu weer hoge prioriteit bij Apple, want ook de nieuwe MacBook is milieuverantwoordelijk. "Dit is de meest ecovriendelijke MacBook ooit in de geschiedenis van het menselijk bestaan", stelt Jobs.

Dat brengt ons bij de prijzen. De mini-MacBook Pro, zoals je de nieuwe MacBook wel kan noemen, is 700 euro goedkoper dan de MacBook Pro met nagenoeg soortgelijke functies. De nieuwe prijs van het eerste model is 1199 euro. Er is ook nog een ander model met een snellere processor, een grotere harde schijf en – voor het eerst in de geschiedenis – een lichtgevend toetsenbord. Dit model kost 1499 euro.

Samenvattend komt Apple dus, naast de witte MacBook die goedkoper wordt, met twee nieuwe modellen MacBooks die qua uiterlijk en functies veel op de nieuwe MacBook Pro lijken, maar goedkoper zijn, respectievelijk 1199 en 1499 euro per stuk.

[b]Specificaties[/b]
Processor Uitvoering Werkgeheugen Hardeschijf capaciteit Grafische mogelijkheden Prijs
Intel Core 2 Duo 2,1 GHz Oud – wit plastic 1 GB DDR2 120 GB – 5400 RPM Intel GMA X3100 GPU 949 euro
Intel Core 2 Duo 2,0 GHz Nieuw – aluminium 2 GB DDR3 160 GB Nvidia GeForce 9400M GPU 1199 euro
Intel Core 2 Duo 2,4 GHz Nieuw – aluminium 2 GB DDR3 250 GB Nvidia GeForce 9400M GPU 1499 euro
[b]Filmpje[/b]

[b]Links[/b]

[b]Nieuwe producten[/b]

[b]Eerste ervaringen & foto’s[/b]
[b]MacBook[/b]
[b]MacBook Pro[/b]

[b]LED Cinema Display[/b]

[b]Keynote in beeld & geluid[/b]

Voor wie alles nog eens rustig wil bekijken, is er de video-registratie van de gehele keynote. De video duurt ongeveer een uurtje en kan hier bekeken worden. Om de video te kunnen bekijken is QuickTime vereist.

Daar vind je linkjes naar een normaal video-formaat of een High Definition-video-formaat. iTunes-gebruikers kunnen zich ook op de Keynote-podcast van Apple abonneren. Daar kunnen ook alle voorgaande keynotes teruggekeken worden.