De afgelopen dagen stond de geruchtenstroom voor het notebook-event van vanavond geen moment stil. Met nog zo’n drie uur te gaan een goed moment om de laatste geruchten nog eens op door te nemen, al zijn het er zoveel dat we best wat kunnen vergeten.

[b]MacBook[/b]

Het lijkt er op dat Apple vanavond een nieuwe MacBook zal introduceren. Meest in het oog springend is volgens de geruchten dat deze, net als de huidige MacBook Pro, een aluminium behuizing krijgt. Qua uiterlijk zouden beide notebook-modellen een mengeling worden tussen de iMac en de MacBook Air.

Een ander interessant gerucht dat de afgelopen dagen door verschillende bronnen bevestigd werd, is dat de nieuwe MacBook in plaats van een Intel-chipset over een chipset van Nvidia zal beschikken. Naast specifieke functionaliteiten biedt deze Nvidia-chipset voornamelijk een sterk verbeterde grafische performance tegenover de huidige MacBooks.

Het MCP79-platform van Nvidia is volgens verschillende bronnen de grootste kanshebber om in de MacBooks geïntegreerd te worden. Waarschijnlijk kiest Apple dan voor de GeForce 9300 of 9400 geïntegreerde grafische processors, die theoretisch gezien de huidige GMA X3100 van Intel en de nieuwe GMA 4500HD voorbijstreven. Dit is op zijn beurt weer gunstig voor fervente gamers en voor het gebruik van software, zoals Apples eigen Final Cut Studio, dat veel grafische kracht vereist. Eerder werd al bekend dat Nvidia de nieuwe MacBooks aan personeel getoond zou hebben.

Tot slot gaan er onder andere met betrekking tot de MacBook geruchten over nieuwe, lagere, prijzen. Hoewel de geruchten tegenstrijdige prijzen beweren, lijkt het prijspeil voor het instapmodel voor de nieuwe MacBook ergens tussen de 800 en 1000 dollar uit te komen. Met name 1000 dollar is voor de Amerikaanse notebook-markt een cruciaal prijspunt waar Apple tot nog toe niet onder gezakt is.

[b]MacBook Pro[/b]

Ook de MacBook Pro krijgt vanavond een update volgens alle geruchten. Over de Pro werd dan ook wel het meeste bekend de afgelopen dagen.

Allereerst lekten er foto’s uit die overeenkomen met de eerdere beschrijving dat de MacBook Pro een kruising tussen de iMac en de MacBook Air zou worden. Het beeldscherm kent bijvoorbeeld dezelfde zwarte rand, door sommige ‘rouwrand’ genoemd, die de laatste generatie iMac ook heeft. Opvallend is echter wel dat het trackpad geen knoppen heeft. Dit duidt mogelijk op een touchsysteem soortgelijk aan dat wat de iPhone heeft.

Uit de laatste gelekte informatie blijkt tevens dat de MacBook Pro maar liefst twee Nvidia-GPU’s aan boord heeft. Dit duidt volgens MacNN op de Hybrid SLI-technologie van Nvidia waarmee meerdere GPU’s aangestuurd kunnen worden. Zo kan er bijvoorbeeld geschakeld worden tussen een on-board GPU en een normale grafische kaart of kunnen beide gekoppeld worden voor nog meer performance.

Qua specificaties krijgt de MacBook Pro naar verluidt de beschikking over processors tot en met 2,8 GHz, verbeterde draadloze verbindingen, 7200 RPM harde schijven en tevens de mogelijkheid tot een 128GB Solid State Disk. Ook nieuw is een extra grote batterij voor een nog langere batterijduur. De MacBook Pro’s krijgen volgens MacNN ook een High Definition-beeldscherm, dat alleen beschikbaar is met glanzende toplaag.

Volgens DaringFireBall komt er voorlopig geen gereviseerde variant van de 17-inch MacBook Pro. De 15-inch MacBook Pro’s zullen waarschijnlijk meteen na aankondiging te koop zijn. Hetzelfde geldt voor de 13-inc MacBooks. Ook gaan er geruchten dat de MacBook Air een upgrade krijgt, maar die zal door Apple alleen getoond worden. Volgens de bronnen zal de nieuwe MacBook Air pas in januari 2009, tijdens de Macworld, beschikbaar komen.

[b]Apple Cinema Displays[/b]

Dit is een last-minute gerucht, dat volgens AppleInsider door verschillende bronnen genoemd wordt.

De Apple Cinema Displays hebben al geruime tijd geen update meer gehad en volgens de bronnen bereidt Apple zich voor om dat alsnog te doen. Het is niet geheel duidelijk of dit vanavond zal gebeuren of op een later tijdstip.

Wat wel duidelijk is dat ook bij de Apple Cinema Displays (ACD) het uiterlijk van de laatste generatie iMac overgenomen wordt en de ACD’s tevens een zwarte rand en een aluminium behuizing krijgen. Het gaat om een LED-backlit-beeldscherm dat ook in de MacBook Air, Pro en iMac aanwezig is. Ook nieuw is een MagSafe-adapter, zoals we van de Apple-notebooks gewend zijn en een DisplayPort.

Uit uitgelekte prijsinformatie blijkt dat een dergelijk beeldscherm dat 24-inch groot zal zijn, voor 899 dollar verkocht zal gaan worden. Eerder werd er gerept dat dit het nieuwe prijspeil voor het instapmodel van de MacBook zou zijn, maar het lijkt erop dat dit daadwerkelijk een nieuw Apple Cinema Display betreft.

[b]iLife & iWork ’09[/b]

Tot slot ook nog iets over software. MacSoda claimt te hebben gehoord dat Apple tijdens het special event vanavond ook updates voor de softwaresuites iLife en iWork zal introduceren. Deze zullen dan iLife en iWork ’09 gaan heten.

Op het event waar de iMac vorig jaar geïntroduceerd was dit ook het geval en volgens MacSoda ligt het daarom voor de hand dat Apple deze tactiek vanavond wederom toe zal passen. MacSoda zegt verder geen details over nieuwe functies te hebben.

[b]Vanavond 19:00 uur[/b]

Om moment van schrijven hebben we nog zo’n drie uur te gaan voor het special event van start gaat. Zoals gewoonlijk doet Techzine geen live verslag, maar krijg je na afloop van ons een uitgebreide samenvatting.

Er zijn verschillende websites die wel live verslag doen, waarvan we hieronder enkele hebben opgesomd.