min

Tags in dit artikel

, , , ,

Volgens gadgetwebsite Gizmodo lijkt het einde voor de kleinste telg van de Mac-familie, de Mac Mini, nu toch echt nabij te zijn. Al een paar maal eerder was er sprake van het verdwijnen van het model, maar Apple blies de Mini keer op keer nieuw leven in met een interne update.

Gizmodo baseert zich op twee grote Europese winkels die de mini-computer niet meer kunnen bestellen. Normaal gesproken duidt dit op een nieuw model of wijzigingen in de specificaties, maar dezelfde winkels krijgen van Apple te horen dat ze er niets meer van moeten verwachten. Het lijkt er dus op dat het einde voor de Mac Mini nu toch echt nabij is.

De Mac Mini werd in 2005 op de jaarlijkse Macworld Conference & Expo geïntroduceerd als ‘de meest betaalbare Mac ooit’. Zowel bij voor- als tegenstanders gooide de Mini hoge ogen. Het mocht helaas niet baten. De Mini was niet populair bij de consument en bleek al snel het onderspit te moeten delven tegen de iMac en MacBook, die zelfs als best verkopende Apple-notebook te boek staat.

Apple heeft getracht, door de Mini meermaals van updates te voorzien, de computer weer populair te maken, maar na zes updates – waarvan de laatste in november 2007 – bleek ook dat niet afdoende. Vergeleken met de andere Mac-hardware loopt de Mini ver achter. Zaken als 802.11n-draadloos internet ontbreken bijvoorbeeld en ook de grafische chipset is behoorlijk verouderd.

Ondanks dat een officiële bevestiging van Apple ontbreekt, lijkt het erop dat de Mini binnenkort zijn laatste adem uit zal blazen. De Mac die bekend stond als de goedkope variant van de Mac Pro zal na bijna vier jaar verdwijnen uit het assortiment van Apple. Of er, gezien de populariteit van de MacBook en andere Macs, een opvolger komt is nog maar de vraag, voorlopig lijkt het daar niet op.