Er wordt druk gespeculeerd wie de nieuwe Chief Technology Officer (CTO) gaat worden die in de regering van Barack Obama gaat helpen met technologische vernieuwingen. Veel mensen dachten dat de topman van Google, Eric Schmidt, deze functie ging bekleden, hij heeft echter laten weten bedankt te hebben voor de functie.

Schmidt was geen onbekende voor Obama, zo heeft hij Obama diverse malen geholpen bij zijn campagne en heeft hij diverse ICT-gerelateerde adviezen gegeven aan Obama. De topfunctie bij Google is eveneens niet zijn eerste, hij bekleedde vroeger ook een topfunctie bij Novell en Sun.

Het is de eerste keer dat een CTO deel uit gaat maken van een regering, het is een van nieuwe posten die Obama wil invoeren. Een CTO zorgt voor de coördinatie bij het invoeren van nieuwe projecten op technologisch gebied. Hij zorgt er tevens voor dat de overheid de juiste infrastructuur, beleidsmaatregelen en diensten heeft voor de 21ste eeuw.

Schmidt heeft in een televisieprogramma van CNBC vertelt dat hij de functie in ieder geval niet op zich gaat nemen. "Ik vind het heerlijk om bij Google te werken en voel me erg gelukkig om bij Google te blijven", zei Schmidt. Ook een andere Google-werknemer is ‘genomineerd’ voor de functie. Het gaat om Vint Cerf, die wordt gezien als grondlegger van het internet. Ook Shane Robison wordt genoemd, hij bekleed de huidige CTO-functie bij HP.