Zijn dat dollartekens in de ogen van Google topman Eric Schmidt? De voormalig CEO van de zoekgigant verkoopt 42 procent van zijn aandelen, wat neerkomt op een slordige 2,51 miljard dollar extra zakgeld voor de topman. Waarom Schmidt de aandelen verkoopt wil Google niet kwijt.

Schmidt bezit momenteel nog 2,3 procent van alle Google-aandelen. Dit percentage gaat met de verkoop van Schmidt bijna doormidden. 3,2 miljoen van de 7,6 miljoen aandelen gaan in de verkoop. Vorig jaar februari deed Schmidt al 1,5 miljard dollar aan aandelen in de uitverkoop. Wie weet is het een jaarlijks ritueel, dat de topman uiteindelijk van al zijn aandelen afhelpt, zonder te veel onrust rondom het bedrijf op te werpen.

Met diezelfde gedachte zal Schmidt ook de aandelen die in 2013 verkocht worden niet in één klap de deur uit doen, maar in verschillende fasen. Zou Schmidt zijn aandelen in één keer verkopen, dan zou het aandeel van Google aanzienlijk zakken, gezien Schmidt’s grote percentage Google-aandelen. Daardoor zouden ook andere investeerders aangemoedigd worden om hun Google-aandelen te verkopen, waardoor het aandeel in een negatieve spiraal terecht kan kopen. Het verkopen van zoveel aandelen is dus een gevoelige aangelegenheid.

Analisten zien de verkoop niet als een slecht teken voor Google. Sommigen denken dat er voor Schmidt een andere rol is weggelegd binnen de organisatie. Schmidt zou meer afstand nemen van Google en zich gaan oriënteren op andere bedrijven, zowel op financieel als professioneel oppervlak. Volgens de meest recente lijst van Forbes heeft de topman van Google een geldvoorraad van zo’n 6,9 miljard dollar. Door de verkoop van de aandelen zal daar waarschijnlijk in de nieuwe lijst een aardig bedrag bovenop komen.