2min

Onder medewerkers van Centric bestaat veel onrust over de bestuurscrisis. Zij vragen de Ondernemingsraad aangifte te doen tegen eigenaar Gerard Sanderink wegens fraude. Centric zelf ontkent de interne problemen.

Centric is al sinds 2019 in de ban van de diverse problemen die door de excentrieke eigenaar Gerard Sanderink worden veroorzaakt. Onlangs leidde dit tot het opstappen van de volledige uitvoerende directie van het bedrijf. Dit naar aanleiding van een actie van Sanderink om Centric te betrekken bij een privé-geschil met zijn ex-vriendin. De rechter oordeelde uiteindelijk dat de eigenaar en het IT-bedrijf hierbij misbruik van het recht zouden hebben gemaakt.

Sinds het opstappen van de uitvoerende directie deze maand is het bij Centric zeer onrustig. Veel medewerkers, waaronder veel leden van het middenmanagement, vermoeden dat de affaire Sanderink binnenkort zeer nadelige gevolgen voor het bedrijf kan hebben. Daarnaast zijn zij bang dat er na de zomer een uittocht van personeel gaat plaatsvinden en het bedrijf uiteindelijk zal ‘imploderen’. Dit schrijft het Financieele Dagblad.

Ook bestaat er veel argwaan tegen de nieuwe CEO Peter Mous. Deze wordt door meerdere werknemers als een zetbaas van eigenaar Gerard Sanderink gezien.

Actie door Ondernemingsraad

Inmiddels blijkt dat werknemers binnen Centric ook de Ondernemingsraad (OR) onder druk zetten om juridische actie tegen eigenaar Sanderink te nemen. De OR van het IT-bedrijf toont zich hiervoor ontvankelijk. Het OR ziet voor zichzelf de taak weggelegd om na te gaan “wie binnen Centric frauduleus heeft gehandeld door buiten de executive board om rechtshandelingen namens Centric te starten”. Wanneer dit duidelijk is, gaat de OR tegen deze persoon of personen ook juridische actie ondernemen via een aangifte. Hierover wordt nu juridisch advies ingewonnen.

Tweede Kamer

Naast onrust in het bedrijf zelf, heeft de kwestie nu ook de Tweede Kamer bereikt. De Nederlandse overheid is een belangrijke klant van het IT-bedrijf. Inmiddels heeft Tweede Kamerlid Omtzigt vragen gesteld aan minister van Justitie Dilan Yeşilgöz en het Openbaar Ministerie om in actie te komen. Het OM moet volgens het Kamerlid zelf bij de Ondernemingskamer een klacht tegen Centric en Sanderink gaan indienen wegens fraude.

Reactie Centric

In een reactie laat het bedrijf weten dat er inderdaad veel interne vragen zijn. Hierover zijn de directie en managers met medewerkers in gesprek. Volgens Centric wordt continu veel energie gestoken in het betrokken en geïnformeerd houden van het eigen personeel.

Het bedrijf roemt daarnaast het initiatief van de nieuwe CEO om met het personeel in gesprek te gaan. Ook verwacht het geen leegloop onder het personeel. Verder blijft Centric benadrukken dat de rol van de aandeelhouder in de statuten en governance is geregeld en daarmee ongewijzigd blijft.

Tip: Directie Centric stapt op na conflict met eigenaar Sanderink