2min

Tags in dit artikel

, , ,

Binnenkort zal er een ontslagronde plaats gaan vinden bij Palm, de Amerikaanse fabrikant van smartphones. De reorganisatie is nodig door de hevige concurrentie.

Palm ondervindt vooral concurrentie van de iPhone en de Blackberry’s van Research In Motion (RIM). De concurrentie zorgt voor een daling van het marktaandeel waardoor een reorganisatie onvermijdelijk was. De reorganisatie moet zorgen om de inspanningen “effectiever te concentreren”, aldus een woordvoerster. Vorige week zijn de eerste ontslagen al gevallen. Op dit moment heeft Palm nog 1050 mensen in dienst, hoeveel ontslagen er zullen vallen is nog onduidelijk.

Palm was vroeger vooral populair door het gebruik van het eigen besturingssysteem. Het bedrijf is echter na een tijdje overgestapt op Windows Mobile 6. Nu is het bedrijf weer bezig met het ontwikkelen van een eigen besturingssysteem. Deze zal in de eerste helft van 2009 het levenslicht zien. Palm hoopt hiermee weer marktaandeel te winnen zoals in je jaren negentig.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau ChangeWave heeft een onderzoek gedaan naar de aankopen van bedrijven met betrekking tot telefonie. Hieruit blijkt dat slechts vijf procent van plan is een Palm aan te schaffen. De iPhone doet het veel beter met 22 procent. Het populairst bij bedrijven blijft echter Blackberry. Zo’n 78 procent van de werkgevers is van plan het komende kwartaal een Blackberry aan te schaffen. In februari vorig jaar was zo’n 22 procent nog van plan om een Palm aan te schaffen. In Augustus daalde dit percentage al naar zes procent.

Dit is ook terug te zien in de financiële cijfers. Palm had namelijk in het eerste kwartaal van boekjaar 2009 een nettoverlies van 42 miljoen dollar over een omzet van 367 miljoen dollar. Vergeleken met een jaar eerder zijn er ruim 49 procent meer smartphones verkocht. Hierdoor steeg de omzet ook met tien procent ten opzichte van vorig jaar.