2min

De Canadese fabrikant BlackBerry gaat opnieuw banen schrappen en het bedrijf reorganiseren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van BlackBerry. Hoeveel banen er precies op de tocht staan is onduidelijk, waarschijnlijk moeten vooral werknemers in Zweden vrezen voor hun baan.

Het gaat al jaren niet goed met de Canadese fabrikant, op de smartphonemarkt is het bedrijf compleet weggevaagd voor Android en iOS. Het BlackBerry 10 (review) besturingssysteem werd door ons nog wel positief ontvangen maar kwam uiteindelijk veel te laat om nog verschil te kunnen maken.

Inmiddels heeft BlackBerry besloten om zich veel minder op het maken van smartphones te focussen maar meer op het leveren van mobiele enterprisediensten. Zo werkt BlackBerry inmiddels nauw samen met Samsung en is het druk bezig om zijn enterpriseproducten beschikbaar te maken voor Android. De reorganisatie zal dan ook niet puur uit financieel oogpunt zijn, maar ook om de focus van het bedrijf te verleggen, medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van smartphones moeten waarschijnlijk het veld ruimen om ruimte te maken voor ontwikkelaars die de enterpriseproducten verder kunnen ontwikkelen.

Dat wil overigens niet zeggen dat er op financieel gebied niets te melden valt. BlackBerry zag het afgelopen kwartaal de omzet opnieuw met 16,8 procent dalen. Ondanks deze daling gaat het wel beter met het bedrijf, er is geen reden meer om aan te nemen dat het bedrijf faillissement moet gaan aanvragen, iets waar het bedrijf een tijdje terug nog wel op af stevende. De koers van BlackBerry op de beurs is inmiddels ook weer fors gestegen.

Ook wordt er inmiddels weer druk gespeculeerd over een overname van BlackBerry, voornamelijk veel Chinese bedrijven zoude interesse hebben, maar ook Microsoft. Bedrijven uit China zijn echter redelijk kansloos in het overnemen van BlackBerry, in 2013 verbood de Canadese overheid nog een overname door het Chinese Lenovo. BlackBerry bezit teveel technologie waar overheden gebruik van maken en die mag simpelweg niet in Chinese handen vallen.