Uit onderzoek blijkt dat vele werknemers gemiddeld één uur per dag te veel kwijt zijn aan het e-mailen. Zo worden er veel mailtjes verzonden die niet bijdragen aan de arbeidsproductiviteit en krijgen werknemers niet de juiste trainingen.

Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Southampton, Expert Messaging trok deze conclusies. De universiteit heeft vierduizend mensen ondervraagt uit honderdvijftig Britse bedrijven.

Een woordvoerder van Expert Messaging reageert: "We zijn allemaal met e-mail opgegroeid, maar we weten niet hoe we het functioneel en effectief kunnen gebruiken. Wanneer werkgevers werknemers hierin trainen kan er tijd gewonnen worden." Officieel worden de onderzoeksresultaten pas woensdag vrijgegeven, samen met andere stress-verhelpende middelen.

"Ik denk dat we nog steeds aan het uitzoeken zijn wat acceptabel en onacceptabel gebruik van e-mail is," aldus Nigel Shadbolt, een professor op de desbetreffende universiteit. "In sommige bedrijven mag men bijvoorbeeld niet mass-mailen en is ook het verzenden van CC’tjes uit den boze."

In 2003 verbood John Caudwell, als eigenaar van de Caudwell Group, e-mailen. Volgens hem ging e-mailen ten koste van de productiviteit. Dit onderzoek concludeert echter dat gebruikers meer attent moeten zijn tijdens het e-mailen.