1 min

De Nederlandse quantum-startup QuiX Quantum heeft in een investeringsronde een bedrag van 5,5 miljoen euro opgehaald. Hiermee wil de startup een op fotonische technologie quantum computer ontwikkelen.

De spin-out van de Universiteit Twente heeft voor deze op fotonische technologie gebaseerde quantum computer al fotonische quantumprocessors ontwikkeld. Op dit moment levert QuiX Quantum als 12- en 20-qumode-processors. Qumode is de optische variant van de bekende qubits. De kwaliteit van de processor wordt bepaald door de hoeveelheid licht die verdwijnt wanneer het door de processor gaat. Hoe minder licht verloren gaat, des te beter de rekenkracht is die de processor kan leveren.

Ontwikkeling 50 qumode-processor

Met de nu ontvangen investering van 5,5 miljoen euro wil de quantumspecialist een 50-qumode-processor ontwikkelen. Deze moet, iets later dan de 20-qumode-processor begin volgend jaar, aan het einde van 2023 het licht zien. De stap doet de rekenkracht toenemen van een laptop naar een supercomputer. Uiteindelijk moeten de ontwikkelingen leiden tot de eerste fotonische quantum computer ter wereld.

Investeringsronde

De investeringsronde in Quix Quantum stond onder leiding van het fonds PhotonDelta. Dit fonds wist eerder 1,1 miljard euro veilig te stellen voor het uitbreiden van het Nederlandse fotonische ecosysteem. Andere deelnemers in deze investeringsronde waren durfinvesteerder FORWARD.one en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL.