Vlak voor het sluiten van de Amerikaanse beurzen op Wall Street heeft Apple gisteravond bekendgemaakt dat topman Steve Jobs vanwege gezondheidsproblemen tot eind juni zijn werkzaamheden neerlegt.

Jobs maakte het nieuws zelf bekend aan de medewerkers van Apple middels een interne e-mail, die door Apple gepubliceerd is.

Volgens de topman zijn de gezondheidsproblemen complexer gebleken dan hij dacht. In een open brief liet Jobs vorige week nog weten dat hij lijdt aan een verstoorde hormoonhuishouding die tot gewichtsverlies leidt. Hij zou zeker tot het einde van de lente nodig hebben om te herstellen.

"Om mezelf uit de spotlights te halen zodat ik me kan focussen op mijn gezondheid en iedereen bij Apple in staat kan stellen om buitengewone producten te maken, heb ik besloten om tot eind juni met medisch verlof te gaan", aldus de Apple-topman in een verklaring.

Jobs legt de dagelijkse werkzaamheden binnen Apple neer, maar blijft wel actief als CEO. Hij geeft aan dat hij wel betrokken wil blijven bij eventuele belangrijke beslissingen. Voor de dagelijkse werkzaamheden heeft hij Chief Operating Officer Tim Cook gevraagd deze op zich te nemen.

Lange tijd was de gezondheid van Jobs hét onderwerp van gesprek onder beursanalisten. Met de open brief van afgelopen week kwam er dan ook een einde aan alle speculaties. Het Apple-aandeel daalde gisteren met 2,71 procent. Na-beurs daalde het aantal ten gevolge van het nieuws nog eens met 8 procent.

"Het is overduidelijk een negatieve ontwikkeling", zegt Shebly Seyrafi, een analyst bij Calyon Securities in New York. Volgens hem is de timing van dit bericht "frustrerend" voor investeerders omdat het nieuws zo kort volgt op de berichtgeving dat Jobs’ gezondheidsproblemen middels een "simpele wijziging in dieet" op te lossen waren.

"Jobs is de ziel van Apple", stelt Seyrafi, maar oprichters gaan verder en Apple is een beetje groter dan alleen Steve Jobs.". Hij is van mening dat ook Tim Cook een uitstekende vervanger voor Jobs is en dat Apple voldoende uitvoerend talent heeft. Steve Jobs heeft eerder al te kampen gehad met een tumor in zijn alvleesklier. Hieraan is hij in 2004 geopereerd en hij bleek ook genezen te zijn.