2min

het International Council of Payment Network Operators, afgekort ook wel ICPNO genoemd, heeft haar verwachting uitgesproken over de ontwikkeling van internationaal online bankverkeer. Zo verwacht het ICPNO dat in 2010 er voor het eerst dergelijke systemen beschikbaar zijn.

Vertegenwoordigers van ICPNO, die over de hele wereld zitten, willen graag dat men ook internationaal betalingen kan verrichten met de online betaalmiddelen. In Nederland heeft men bijvoorbeeld iDeal om online betalingen mee te verrichten, terwijl Duitsland op een heel ander standaard werkt. Deze standaarden moeten nu gekoppeld gaan worden zodat betalingstransacties gewoon online plaats kunnen vinden, ook al zijn ze internationaal.

Het Duitse Giropay, iDEAL in Nederland, VocaLink uit het Verenigd Koninkrijk, het Amerikaanse NACHA en Interac uit Canada hebben besloten samen te gaan werken om deze eenwording te realiseren, de samenwerking is twee maanden geleden begonnen. "We hebben gezamenlijk de handen ineen geslagen om dit te bewerkstelligen. Er is een toenemende behoefte aan een betaalsysteem waarmee ook over de grens gewerkt kan worden. Dat kan op twee manieren, er zijn landen die nog niks hebben, die zouden bijvoorbeeld iDEAL kunnen gebruiken. Landen die al wel een systeem hebben, daarbij is het minder waarschijnlijk dat ze overstappen op iDEAL. Voor die situatie moeten we zorgen dat de systemen interoperabel zijn", aldus Eric Tak, manager iDEAL en Cards bij Currence.

van de zomer moet duidelijk worden hoe de systemen aan elkaar gekoppeld gaan worden. Zowel de technische als functionele oplossing moet dan bekend zijn "Dan hopen we te weten hoe het bijvoorbeeld voor een Amerikaan duidelijk wordt dat hij ook kan betalen met zijn systeem wanneer hij het iDEAL-logo ziet." Pas in 2010 gaat het systeem live, is de verwachting. Naast de technische verantwoording is er ook nog een internationale verantwoording op het gebied van recht en regelgeving, deze wordt door de organisatie zelf afgewikkeld.

De betaling is ook voor bedrijven interessant, het zal namelijk ongeveer gelijk aan iDeal gaan werken. Wat wil zeggen dat men direct ziet dat de betaling heeft plaatsgevonden, er zitten geen vertragingen meer in het systeem. Meer dan tachtig procent heeft momenteel ondersteuning voor iDeal, gemeten onder de grootste webwinkels van Nederland.