Apple heeft gisteravond bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers van 2009 aangegeven niets te zien in een gestripte versie van de iPhone of een goedkope Mac-netbook. Over beide producten deden al enige tijd geruchten de ronde.

Geruchten over een eenvoudige, kleine variant van de huidige iPhone doen al enige tijd de ronde. Aanvankelijk stelde men dat Apple deze op de afgelopen Macworld Expo zou introduceren, maar later stelde men dat zou dit gaan gebeuren op de Worldwide Developers Conference, die Apple elk jaar organiseert.

Plaatsvervangend CEO van Apple, Tim Cook, drukte geruchten over een iPhone nano, zoals de mini-iPhone werd genoemd, gisteravond de kop in. "Jullie kennen ons, we gaan niet experimenteren in de markt voor goedkope telefoons. Dat is niet wat we zijn. Dat is niet waarom we hier zijn. Dat mag iemand anders wel doen, ons doel is niet de leider van de mobiele telefoniemarkt te worden. Ons doel is het maken van de beste telefoon", aldus Cook.

In oktober afgelopen jaar stelde topman Steve Jobs nog dat de traditionele benadering in de telefoniemarkt uit gaat van een spraaktelefoon in pakweg honderd verschillende variaties. Volgens Jobs zijn honderd verschillende telefoonvarianten voor een software-ontwikkelaar niet erg verleidelijk. "Wij bekijken het als een software-platform, hetgeen nogal verschilt ten opzichte van onze concurrenten", aldus Jobs.

Ook is Apple voorlopig niet van plan om in de markt van de netbooks in te stappen. "We houden het in de gaten, maar vanuit ons perspectief zijn de producten in deze markt hoofdzakelijk gebaseerd op hardware die minder krachtig is dan wat wij denken dat onze klanten willen", aldus Cook. Volgens hem zijn de software-technologie, belemmerende toetsenborden en kleine beeldschermen dingen die de klant juist niet wil.

"We denken niet dat mensen blij zijn met deze producten. Het is een categorie die we in de gaten houden, we hebben wel wat ideeën, maar op dit moment denken we dat de producten inferieur zijn en niet zullen voorzien in een ervaring waar klanten blij mee zijn", voegt Cook aan zijn pleidooi toe.

Ook liet Steve Jobs zich eerder al uit over een mogelijke Mac-netbook. "Als we naar de netbook categorie kijken, dan is dat een categorie die nog moet groeien. Zover wij weten worden er nog niet veel van ze verkocht", zei Jobs. Volgens hem is de iPhone "een goeie oplossing" voor het ontbreken van een Mac-netbook en past het bovendien "in je broekzak".

Dit betekent overigens niet meteen dat er nooit een Mac-netbook komt. Volgens Apple staat de categorie nog in de kinderschoenen en moet het nog groeien en volwassen worden. "Maar we wachten en kijken hoe deze categorie zich gaat ontwikkelen. En we hebben tamelijk interessante ideeën áls het zich ontwikkelt", aldus Jobs.