2min

Tags in dit artikel

, ,

De Mozilla Foundation, de ontwikkelaars achter de Firefox browser, zijn bezig met het open source maken van een van de laatste punten van het web. Zij zijn namelijk van plan om de online videostandaarden open source te maken. De groep heeft aangegeven dat zij 100.000 dollar wil doneren aan Theora voor het uiteindelijk ontwikkelen en verbeteren van deze open source internetvideostandaard, gratis voor iedereen.

Op dit moment is het nog zo dat de standaarden voor het tonen van video’s op webpagina’s nog in handen zijn van bedrijven die de code niet openbaar maken. Hierbij kan gedacht worden aan Apple met QuickTime, Adobe met Flash, Microsoft met Windows Media Player of Real Networks met Realplayer. Deze bedrijven vragen echter geld om een licentie af te kunnen kopen voor het ontwikkelen van films in dit formaat.

Video’s op websites is op dit moment een trend die steeds meer aan het groeien is. Feit blijft echter dat deze formaten zo ingewikkeld in elkaar zitten dat er ook zeer veel kosten mee gemoeid zijn. Voor gebruikers die de mogelijkheid willen hebben om bijvoorbeeld een flashvideo te bekijken moeten zij eerst een aparte plug-in downloaden voor hun webbrowser. En daarbij zit deze software zeer complex in elkaar, iets dat ervoor zorgt dat niet alle apparaten hier even gemakkelijk mee om kunnen gaan.

Het is zelfs zo dat veel mobiele telefoons en andere apparaten de mogelijkheid om flash te tonen helemaal niet ondersteunen. De iPhone bijvoorbeeld is niet in staat om Flash te tonen omdat Apple van mening is dat het niet goed genoeg werkt. Ondanks het feit dat Adobe nu bezig is met het ontwikkelen van een mobiele versie van Flash, is het tot op heden nog niet uitgebracht voor alle besturingssystemen.

Mozilla wil graag het videoformaat Theora, ontwikkeld door de Xiph.org Foundation onder de loep nemen. Tests hebben uitgewezen dat de kwaliteit van Theora niet zo goed is als de kwaliteit van andere spelers. Mozilla wil proberen om de kwaliteit van dit videoformaat omhoog te kunnen halen. Wanneer het Mozilla zou lukken om een concurrerend product te maken, rest echter nog de vraag of het nieuwe product ook geaccepteerd en gebruikt zal gaan worden.