Mozilla gaat toch HTML5-DRM ondersteunen in Firefox

Mozilla heeft besloten om toch DRM-ondersteuning voor HTML5 in Firefox te implementeren. Het bedrijf heeft zich lange tijd verzet tegen het inbouwen, maar geeft zich nu toch gewonnen. De gebruiksvriendelijkheid wint het van Mozilla’s principe om volledig opensource te blijven.

Mozilla gaat, weliswaar met enige tegenzin, toch DRM-ondersteuning voor HTML5 uitrollen in Firefox. Het bedrijf is hiervoor een samenwerking aangegaan met Adobe, dat bedrijf heeft al veel ervaring met DRM aangezien Flash er al geruime tijd ondersteuning voor biedt.

Op dit moment zijn filmdiensten zoals Netflix aangewezen op technologieën zoals Flash en Silverlight om video’s af te spelen. Dit omdat zij de videostreams die ze beschikbaar stellen moeten beveiligen, zodat ze niet geript kunnen worden om vervolgens illegaal te verspreiden. De toekomst van Flash en Silverlight is echter niet erg rooskleurig, de verwachting is dat beide technologieën over enkele jaren tot het verleden behoren. Op smartphones zijn beide technieken al zo goed als volledig verdwenen.

De toekomst ligt bij DRM-ondersteuning in de browsers zelf, alsook de HTML5-videotag. Inmiddels hebben alle grote browsers al de beschikking over DRM, behalve Firefox. Mozilla weigerde DRM te ondersteunen omdat dan gesloten code moet toegevoegd worden aan de opensource browser Firefox. DRM is namelijk niet meer veilig als iedereen weet hoe de videostreams worden beveiligd.

Nu gaat het bedrijf toch overstag omdat het zich heeft gerealiseerd dat gebruikservaring nog belangrijker is. Als mensen een film via Netflix willen kijken en dat is onmogelijk in Firefox vanwege het ontbreken van DRM, dan wijken de gebruikers uit naar alternatieven als Chrome, Internet Explorer, Opera of Safari, met de kans dat ze die browsers vervolgens voor al hun surfgedrag gaan gebruiken.

Mozilla gaat nu samen met Adobe ondersteuning voor DRM in Firefox bouwen. Mozilla heeft aangegeven dat de ondersteuning beschikbaar komt voor Linux, Mac OS X en Windows. Voor de mobiele Firefox-versie op smartphones komt voorlopig geen ondersteuning. Wanneer de eerste Firefox-versie met DRM-ondersteuning beschikbaar komt is nog onduidelijk, de verwachting is dat het nog wel enige tijd in beslag zal nemen.

Bron:Mozilla