2min

Gisteren om 18:00 uur begon in San Fransisco de Google I/O conferentie. De zoekgigant maakt tijdens deze conferentie vele plannen bekend voor de toekomst van haar producten. Hieronder vallen ook Google’s plannen voor de HTML5-standaard en web video.

Tijdens de eerste keynote heeft Google de aankomende release aangekondigd van een open source, royalty-vrij videoformaat genaamd WebM. Deze gebruikt dan de VP8 codec die Google heeft verkregen toen ze On2 overnamen afgelopen februari. Het formaat wordt ondersteund door mede browser-makers Opera en Mozilla.

In april begonnen er geruchten over de open sourcing van VP8, maar de implicaties wat VP8 en nu WebM zouden kunnen betekenen werd een beetje overschaduwd door de strijd tussen Apple en Adobe over HTML5 en Flash. Hoewel WebM momenteel geen deel uitmaakt van de HTML5 specificaties, zal het worden toegevoegd als ondersteund onderdeel van de <video> tag voor Chrome, Firefox en Opera.

Als aanvulling op de aankondiging van WebM, verteld Google ook dat WebM ondersteuning naar YouTube zal komen als onderdeel van haar HTML5 experiment. Alle video die in 720p of hoger is geüpload naar YouTube zal vanaf vandaag verder worden gecodeerd in WebM naast H.264.


Google die WebM promoot

Er is echter wel een probleem ontdekt over de vraag welke video codecs er ondersteund worden door HTML5. Momenteel zijn dat alleen H.264 en Xiph’s Ogg Theora. Hoewel het gratis voor eindgebruikers is, is H.264 niet royalty-vrij. Een consortium genaamd MPEG-LA, waaronder onder andere giganten als Microsoft, Apple, Sony en Nokia vallen, houdt toezicht op licentie-eisen. Hoewel in de praktijk hier alleen mensen die encoders maken voor H.264 last van hebben, hebben bedrijven zoals Mozilla en Opera ideologische problemen met het gebruik van H.264.

Adobe’s Kevin Lynch sprak ook op de I/O en maakte bekend dat Adobe van plan is ondersteuning voor VP8 in Flash in te bouwen, zodat VP8 met Adobe producten zoals Dreamweaver gebruikt kan worden. WebM ondersteunt namelijk ook functies zoals embedded en selecteerbare tekst en web lettertypes.

Niet alleen Opera, Mozilla en Adobe staan achter Google’s beslissing. Veel grote spelers in de web videowereld hebben al hun steun betuigd aan Google, zoals Brightcove, Encoding.com, Telestream, Sorenson, Broadcom, ARM, AMD, NVIDIA, Logitech, MIPS en Qualcomm. Nog vele anderen steunen het project en zelfs Microsoft, die eerst beweerde dat het alleen H.264 in Internet Explorer 9 zou ondersteunen, heeft aangegeven dat IE9 ook VP8 zal ondersteunen. Dit is echter alleen als er op de PC van de gebruiker VP8 geïnstalleerd staat.

Met al zoveel steun uit zowel de software, hardware en middleware afdelingen, belooft WebM met VP8 een knallende start te maken.