2min

Tags in dit artikel

,

Medeoprichter van MySQL Monty, of zijn normale naam Michael Widenius, heeft besloten Sun vaarwel te zeggen en door te gaan met zijn eigen bedrijf. De medeoprichter kon zijn draai niet vinden binnen Sun’s hiërarchie.

In augustus en september begonnen de geruchten al, Widenius zou bij Sun willen stoppen omdat er een meningsverschil was tussen Sun en hemzelf. Hij geeft nu toe dat deze geruchten deels waar waren, er waren inderdaad meningsverschillen. Sun en Michael zijn vervolgens tot een oplossing gekomen, hij zou nog drie maanden blijven om Sun te helpen met coachen zodat zij het MySQL-project goed over konden nemen. "Deze drie maanden zijn er echter zeven geworden", stelt hij op zijn weblog.

Volgens de geruchten en Michael zelf had het van doen met de development rondt MySQL 5.1. Sun wilde deze release sneller de deur uitdoen, terwijl Michael eerst nog wat bugfixes en features door wilde voeren alvorens de release daadwerkelijk groen licht zou zien. Michael wilde eveneens dat de development rond de server-release open zou worden, waardoor ook andere mensen code kunnen bijdragen, Sun nam dit in overweging maar bleef het uitrekken en uitstellen.

"Ik ben nog steeds van mening dat Sun de beste kandidaat was tijdens de verkoop van MySQL en ik vind het jammer dat de dingen niet werken tussen ons. Sun heeft een hoop goede projecten staan en ik hoop dat ze deze voortzetten, op die manier promoten ze open-source goed. Ik zal overigens nog steeds beschikbaar blijven voor Sun om ze te helpen.", aldus Michael Widenius.

Widenius gaat niet werkloos thuis zitten, maar start zijn eigen bedrijf. Het betreft Monty Program Ab, wat precies zoals men verwacht, volledig open-source wordt. De medeoprichter wil graag met een klein hecht team gaan werken binnen het bedrijf.

Het bedrijf gaat zich richten op de ontwikkeling van het Maria-project, een opslag-type dat bedacht is voor MySQL, waar het beter bekend staat als MyISAM. Inmiddels is men begonnen aan de ontwikkeling van versie 2.0, maar er wordt ook nog gewerkt aan een upgrade voor de eerste versie, naar versie 1.4. Het bedrijf blijft dus dicht bij haar ‘roots’ en werkt nog altijd met MySQL. Al met al blijft Widenius dus wel bezig met MySQL.