IBM heeft onlangs een upgrade gepresenteerd van zijn LinuxOne-serverplatform. De verbeterde LinuxOne Emperor 4 servers moeten vooral voor meer energiebesparing in datacenters gaan zorgen.

IBM LinuxOne is een geavanceerd, zakelijk en op Linux gebaseerd hardwareplatform. Het is speciaal ontworpen voor het draaien van Linux workloads in datacenters. Denk daarbij aan altijd aanwezige encryptie, het ontwikkelen van cloudapplicaties en 99,999 procent uptime.

Andere functionaliteit is onder meer databaseconsolidatie, veilige dataservers, hybride cloudomgevingen, blockchain en de security van digitale assets. Daarnaast zijn ze geschikt voor integraties met databases en containersoftware als Oracle Database, MongoDB, PostgreSQL, MySQL, MariaDB, Kubernetes, Hyperledger Fabric, Temenos T24 Core Banking en Red Hat OpenShift.

Gericht op duurzaamheid

Het nu geïntroduceerde LinuxOne Emperor 4-serverplatform heeft vooral veel nieuwe technologie die het energieverbruik moet verminderen. Volgens IBM kan een enkele high-end LinuxOne Emperor 4 server dezelfde hoeveelheid workloads afhandelen als vier typische op x86 gebaseerde servers. Dit bespaart een hoop energie, maar ook vloeroppervlakte in datacenters. Bovendien wordt hierdoor de CO2-uitstoot teruggeschroefd. Dit is vooral interessant voor die bedrijven die echt werk willen maken van meer duurzaamheid, aldus Big Blue.

Andere duurzame functionaliteit is dat de server een hoge dichtheid van workloads kan draaien. Voor het vergroten van de capaciteit wordt naar ongebruikte cores geschakeld, zonder daarvoor de energieconsumptie te verhogen. Ook kunnen klanten met IBM Instana Observability hun energieverbruik in de gaten houden.

Overige functionaliteiten

Daarnaast hebben de nieuwe Linux servers van Big Blue onder meer ‘cloudflexibiliteit’. Hiervoor beschikt de server over een systeem dat bronnen kan ‘herbalanceren’ op basis van on-demand capaciteit. Dit stelt workloads in staat dynamisch op en af te schalen. Ook hebben de servers ‘quantum-safe’ security met geïntegreerde encryptie die data zowel in-rest als in-flight beschermt.

Verder ondersteunen de LinuxOne Emperor 4 servers IBM Cloud Hyper Protect Virtual Servers. Deze laatste servers bieden een public cloud-omgeving waarbij de afnemer volledig eigenaarschap houdt over de op Linux gebaseerde virtuele servers. Dit is vooral bedoeld voor die workloads met gevoelige data. Bedrijven hebben hiermee volledige controle over hun versleutelde data, workloads en encryptiesleutels, zonder dat IBM en cloudaanbieders hier toegang tot hebben.

De IBM LinuxOne Emperor 4-series is per direct beschikbaar. Entry-level en midrange systemen komen in de loop van volgend jaar beschikbaar.