Arm presenteert roadmap van Neoverse V2-processorarchitectuur

Arm presenteert roadmap van Neoverse V2-processorarchitectuur

Arm heeft onlangs een tipje van de sluier opgelicht voor zijn komende processorontwerpen. Veel aandacht ging daarbij uit naar de nieuwste versie van zijn Neoverse V-series processorontwerp: de Neoverse V2- of ‘Demeter’-architectuur.

De Neoverse-processorontwerpen zijn het antwoord van Arm op de Intel Xeon- en AMD EPYC-processorarchitecturen voor datacenteromgevingen. De Neoverse-ontwerpen zijn verdeeld in drie series: de V-series, de N-series en E-series. Iedere serie richt zich op verschillende rekentaken.

neoverse-family-image-1900×1069-1

Arm Neoverse V2-architectuur

In de recente roadmap-presentatie lag het accent van de chipontwerper vooral op de laatste ontwikkelingen in de Neoverse V-series en in het bijzonder de introductie van de Neoverse V2- of ‘Demeter’-processorarchitectuur.

Dit ontwerp is vooral geschikt voor het leveren van zeer hoge prestaties voor cloud, hyperscale en HPC workloads. Hiermee wil de chipontwerper tegemoet komen aan klanten die door de groeiende cloudadoptie steeds meer rekenkracht nodig hebben voor het verwerken van complexe workloads.

Daarnaast helpt de architectuur gebruikers met het bereiken van meer energie-efficiëntie. Hierdoor kunnen zij hun CO2-voetafdruk weer verkleinen. Vooral kijken klanten hiervoor naar processors die hoge cloud workload-prestaties leveren zonder vereisten voor extra energie of ruimte in hardware-omgevingen, zo geeft Arm aan. De nu geïntroduceerde Arm Neoverse V2-architectuur moet hieraan beantwoorden.

2022-Roadmap-image-for-news-blog

Partners

Volgens Arm verschijnen de eerste processors op basis van de Neoverse V2-architectuur binnenkort al op de markt. De processors worden ontworpen en gefabriceerd door partners. Het ontwerp zou al door 20 partners zijn geaccepteerd.  

Partner Nvidia past het ontwerp toe voor zijn komende Grace CPU’s voor datacenters. Deze processor zou door de combinatie van Neoverse V2-technologie met LPDDR5X memory servers tot twee keer meer kracht per watt leveren dan servers met traditionele architecturen.  

Andere partners die de Arm Neoverse V2-architectuur hebben omarmd zijn Ampere Computing, Marvell Technologies en AWS.

Arm Neoverse N- en E-series

In de presentatie gaf Arm weinig details over de roadmap van de Neoverse N- en E-series van processorontwerpen. De Arm N-series architecturen worden vaak gebruikt voor applicaties waarbij thread count belangrijker is dan single-threaded prestaties. De Arm E-series architecturen worden vaak toegepast in processors voor data plane processing-applicaties. Denk daarbij aan edge networking, 5G RAN en andere versnellingsopties.

Voor de Arm Neoverse N-series is de derde versie inmiddels in ontwikkeling. De presentatie van de architectuur wordt later in 2023 verwacht. De opvolger van de Arm Neoverse E2-series is inmiddels ook in ontwikkeling en wordt in 2023 verwacht.