2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Hewlett Packard (HP) en Sun Microsystems hebben een overeenkomst gesloten rondom de distributie van Suns Solaris-besturingssysteem op de ProLiant-servers van HP.

HP en Sun gaan samenwerken aan een Solaris-distributie en een overeenkomst voor ondersteuning. De deal heeft direct voordelen voor Sun maar voor HP is dit nog onduidelijk. Andrew Rechman, analist bij onderzoeksbureau Forrester, vraagt zich af of HP zijn eigen besturingssysteem, HP-UX, aan het opgeven is.

De bedoeling van de deal is om meer vraag naar Solaris op zowel HP ProLiant-servers als server blades te veroorzaken in nieuwe markten. Het moet voor klanten ook makkelijker zijn om Solaris te kopen omdat er nu een centraal aankooppunt is. Als onderdeel van de deal hebben de twee bedrijven toegezegd te gaan samenwerken aan de integratie van Solaris en HP Insight-software.

Volgens Reichman moest Sun een stap als deze zetten om bij te blijven. "Sun heeft veel goede software maar heeft het slecht gedaan met de promotie van hun producten. Zonder een stap als deze zou Sun langzaam verdwijnen in onduidelijkheid en irrelevantie", aldus Reichman.

Voor HP pakt de deal minder goed uit denkt Reichman: "HP neemt het risico van opkomende vragen: waarom gaan ze op de markt met Sun’s versie van UNIX. Geeft HP zijn eigen UNIX-versie, HP-UX, op of is er een fundamentele fout in HP-UX waardoor ze niet meer op de markt kunnen gaan zonder de hulp van hun rivaal?", aldus Reichman. Een mogelijk antwoord kan zijn dat HP alles aanpakt om hun afzet te vergroten en zo hun marktaandeel uit te breiden. Het bieden van meer verschillende configuraties en platformen helpt hierbij.