AMD heeft onlangs zijn energiezuinige Ryzen Embedded V3000-serie van processors voor datacenter-appliances aangekondigd. Hiermee wil de chipfabrikant de concurrentie opvoeren met onder meer Intel.

De nieuwe Ryzen Embedded V3000-serie van processors moet met meer cores en geheugenbandbreedte betere prestaties leveren dan de eerdere V1000- en V2000-series. De embedded processors zijn gebaseerd op de Zen 3-architectuur. De processors zijn volgens de chipfabrikant vooral geschikt voor storage- en netwerk-appliances in datacenters, maar kunnen ook in industriële en edge devices worden ingebouwd.

Eigenschappen

De Ryzen Embedded V3000-processorserie komt in eerste instantie in vijf smaken met vier, zes of acht cores. Vooral op het gebied van energiezuinigheid onderscheiden de processors zich van eerdere series van Ryzen Embedded Cores, zo geeft AMD aan. De ‘thermal design power’ van de verschillende AMD-processors in de V3000-serie ligt tussen de 10 Watt en 54 Watt. De processors zijn niet in een socket geplaatst, maar direct op het moederbord vastgezet.

Alle vijf processors ondersteunen DDR5 ECC memory, tot 20 PCIe Gen4 lanes en dual 10 Gbps Ethernet. De nieuwe embedded processors zijn, in tegenstelling tot de vorige V1000- en V2000-series, waarschijnlijk niet voorzien van onboard GPU’s.

Verder ondersteunen de processors Linux met upstreamed Ubuntu en Yocto drivers en securityfunctionaliteit als AMD Memory Guard. Deze technologie zorgt ervoor dat er geen ongeautoriseerde geheugentoegang mogelijk is. AMD Secure Boot beschermt tegen advanced persistent threats (APT’s) die zich op firmware richten.

Concurrentie met Intel

Met de komst van de Ryzen Embedded V3000-serie lijkt AMD de concurrentie op te voeren met Intel, de leidende fabrikant van embedded processors. Vooral als het gaat om diens Xeon D- en industriële Core-series van processors. Volgens experts zal de toekomst moeten uitwijzen of dit echt gaat lukken.