2min

Tags in dit artikel

, , , ,

AMD heeft een reeks nieuwe AMD Instinct AI-accelerators voor datacenters geïntroduceerd. Daarnaast presenteerde de chipgigant ook de nieuwe Ryzen 8040-series voor AI-pc’s en laptops.

Voor datacenteromgevingen introduceert AMD twee nieuwe AI-accelerator processors binnen de Instinct-lijn: de AMD Instinct MI300X en MI300A. De AMD Instinct MI300X draait op de nieuwe AMD CDNA 3-architectuur. Deze architectuur biedt meer rekenkrachtunits, 1,5 keer zoveel geheugencapaciteit en 1,7 keer meer theoretische geheugenbandbreedte dan vorige AMD Instinct AI-accelerators. Ook worden nieuwe formats als FO8 en Sparsity voor AI- en HPC-workloads ondersteund.

Een afbeelding van een CPU op een witte achtergrond.

Volgens de chipfabrikant kunnen de nieuwe AI-accelerators vooral worden ingezet voor het ondersteunen van steeds groter wordende LLM’s. Een AI-platform dat uit acht AMD MI300X-accelerators bestaat, biedt hiervoor 1,5 TB aan HBM3-geheugencapaciteit.

OEM-aanbieders kunnen daarnaast de nieuwe AI-accelerator makkelijk inbouwen in bestaande AI-producten en daarmee de uitrol van op AMD Instinct AI-accelerators gebaseerde servers versimpelen en versnellen.

AMD MI300-accelerators

De eveneens onthulde AMD Instinct MI300A APU’s draaien op een vierdegeneratie AMD Infinity-architectuur en zijn voorzien van AMD CDNA 3-processorcores, de laatste generatie AMD Zen 4 CPU-cores en 128 GB next-generation HBM3-geheugen. Ook deze AI-accelerators bieden weer meer en hogere prestaties voor HPC- en AI-workloads dan eerdere modellen.

Verder introduceerde AMD voor de nieuwe AI-accelerators het ROCm 6 open softwareplatform. Deze software moet de AI-acceleratie helpen versnellen en biedt ook mogelijkheden voor het ondersteunen van generatieve AI-tooling.

Nieuwe Ryzen-processors voor AI-pc’s

Naast de nieuwe producten in de AMD Instinct-reeks van AI-accelerators, introduceerde de chipgigant ook Ryzen 8084-processors. Deze processors moeten straks de basis gaan vormen van AI-pc’s en vooral laptops die OEM-fabrikanten gaan uitbrengen. Deze vormen een concurrent van de al eerder aangekondigde Intel Meteor Lake-processors.

De AMD Athlon x2-processor wordt weergegeven op een witte achtergrond.

Volgens AMD moeten deze AMD Ryzen-processors vooral grote AI-modellen sneller laten draaien. De nieuwe processor zou bijvoorbeeld Llama 2 van Meta tot 1,4 keer zo snel laten werken in vergelijking met eerdere AMD Ryzen AI-processors die in het tweede kwartaal van dit jaar werden aangekondigd.

AMD maakte daarnaast bekend dat begin 2024 de ‘Strix Point’-processors op de markt worden gebracht die de AI-rekenkracht nog meer moeten verbeteren. Dit op basis van de eigen XDNA 2-architectuur.