3min

Tags in dit artikel

, , ,

Cisco betreedt vandaag de markt voor blade-servers. De fabrikant van netwerkproducten denkt de markt flink op te kunnen schudden, BMC, een partner van het bedrijf, spreekt zelfs van iPhone-achtige taferelen.

De exacte details van het nieuwe product (Project California) van Cisco zijn nog niet bekend, het bedrijf moet de officiële aankondiging nog maken, maar wel is bekend dat het een alles-in-een oplossing gaat worden. Het nieuwe product wordt een combinatie van een blade-server, switch-technologie, virtualisatiebeheer en andere technieken, waarmee opslag en netwerkverkeer effectief beheerd kan worden. Cisco werkt voor de totaaloplossing nauw samen met BMC, Microsoft en VMware. Tegelijkertijd loopt Cisco de kans om bestaande samenwerkingen met Hewlett-Packard en IBM te beschadigen, omdat Cisco met zijn nieuwe product de markt betreedt waar deze twee bedrijven belangrijke spelers zijn.

Volgens de geruchten is het eerste product van Cisco een rack dat voorzien kan worden van acht blades. Maximaal zeven blades kunnen voorzien worden van Intels nieuwe Nehalem-processor. Alle servers zijn aan elkaar gekoppeld in een pool met behulp van VMware’s of Microsofts virtualisatiesoftware. De achtste blade zou Cisco’s Nexus-netwerkswitch zijn.

Softwarepartner BMC verwacht heel veel van de nieuwe producten en verwacht dat ze de markt net zo zullen opschudden als de iPhone dat deed met de smartphonemarkt. Om die vergelijking op te laten gaan zal BMC in ieder geval zijn huiswerk gedaan moeten hebben. Cisco en zijn partners beloven dat systeembeheerders hun virtuele servers eenvoudig kunnen instellen en aanpassen aan grotere opslagcapaciteit of hogere doorvoersnelheden, alles door middel van een enkele console. Om dat waar te maken zal BMC’s software intuïtief en foutloos moeten werken.

Als Cisco’s totaaloplossing de verwachtingen waar kan maken, wordt het leven van beheerders van serverparken en datacentra er een stuk eenvoudiger op. Niet langer hoeven er server-, opslag- en netwerkproducten van verschillende fabrikanten op elkaar afgestemd worden of apart geconfigureerd te worden en mogelijke overcapaciteit kan eenvoudiger voorkomen worden.

Virtualisatie lijkt daarvoor de juiste oplossing, maar hoewel er in de markten voor servers, opslag en netwerkproducten diverse manieren van virtualisatie zijn toegepast, is er tot nog toe geen bedrijf dat al deze zaken als een product gevirtualiseerd worden. Mede hierdoor zijn datacentra enorm inefficiënt, het effectieve gebruik van apparaten ligt vaak onder de vijftien procent.

Hoewel er in het verleden in alle markten ruimte was om te groeien en Cisco zich voornamelijk kon focussen op netwerkproducten, neemt deze ruimte de laatste tijd flink af, mede omdat klanten kosten moeten besparen en zich oriënteren op goedkopere oplossingen. Dat Cisco een dergelijke stap kan maken in deze tijden komt omdat het momenteel meer dan 30 miljard aan eigen vermogen heeft, meer dan welk ander ICT-bedrijf ook. En dat de ambities van het bedrijf groot zijn, blijkt wel uit het feit dat de markt voor blade-servers maar 1 van de in totaal 28 nieuwe markten is die het bedrijf wil gaan betreden. Zo lanceerde Cisco’s dochteronderneming Linksys begin dit jaar draadloze audiosystemen en gaat Cisco ook de markt voor beveiligingssystemen betreden.

Het nieuwe systeem van Cisco wordt vandaag groots aangekondigd met videoconferenties in acht steden. Intels CEO Paul Otellini en VMware’s CEO Paul Maritz zullen acte de presence geven in deze conferenties. De enorme aandacht voor het nieuwe product is overigens concurrenten van Cisco niet ontgaan. IBM kondigde recentelijk al aan dat het gaat samenwerken met Cisco’s concurrent Juniper.