1 min

Een groep Europese telecomtoezichthouders is tegen het voorstel om grote techbedrijven als Google en Netflix meer te laten betalen voor netwerkinfrastructuur, zo blijkt uit de conclusie van een nieuw rapport.

De Europese Commissie debatteert op dit moment of grote technologiebedrijven verplicht moeten worden om Europese telecomnetwerken te financieren. Het debat werd op gang gebracht door een groep telecomproviders die de Europese Commissie eind vorig jaar benaderde met het idee om grote techbedrijven meer te laten betalen voor internetinfrastructuur.

Volgens de providers is een extra bijdrage eerlijk vanwege het hoge verbruik van grote techbedrijven. BEREC, een coalitie van Europese telecomtoezichthouders, deed onlangs onderzoek naar de gevolgen van het plan. De coalitie sprak zich onlags op basis van het onderzoek uit tegen het voorstel. BEREC waarschuwde dat het plan schadelijk kan zijn voor de telecomindustrie.

Providers versus toezichthouders

Telecomlobbygroep ETNO — de vertegenwoordiger van grote providers als Deutsche Telekom, Orange Group, Telefonica — noemde de bevindingen van BEREC achterhaald. De lobbygroep is van plan om nieuw bewijsmateriaal aan de Europese Commissie voor te leggen om haar standpunt te ondersteunen.

BEREC stelt dat het internet en de Europese netwerkinfrastructuur in het verleden bestand zijn gebleken tegen veranderende verkeerspatronen. De toezichthouders zien geen reden om in te grijpen. Volgens BEREC kan het voorstel van de ETNO “aanzienlijke schade toebrengen”.

Eurocommissaris Thierry Breton liet eerder weten dat Brussel het voorstel in begin 2023 intensief gaat onderzoeken.

Tip: Moet big tech meebetalen aan de glasvezel en mobiele netwerken?