3min

Dell Technologies heeft Project Frontier aangekondigd. Met het softwareplatform wil de techgigant bedrijven helpen meer controle te krijgen over edge computing-omgevingen.

Dell Technologies ziet edge computing als een belangrijke toekomstige oplossing voor bedrijven en een middel waarmee zij een concurrerend voordeel kunnen behalen. Met het nu geïntroduceerde Project Frontier, afgekort Frontier, krijgen zij de beschikking over een softwareplatform voor het compleet veilig beheer van edge-infrastructuur en -applicaties.

Dit moet alle complexiteit rondom edge computing wegnemen, is de gedachte. Door dit vanaf een centrale locatie en omgeving te laten plaatsvinden, hoeft geen speciaal personeel meer op iedere edge-locatie aanwezig te zijn.

Features Frontier

Bedrijven die Frontier uitrollen, krijgen de beschikking over een gecentraliseerd operations center voor hun hele edge-omgeving, ook als die meerdere wereldwijde locaties heeft. Via het platform is het mogelijk overal binnen de edge-omgeving de benodigde nieuwe applicaties en apparatuur, voorzien van de juiste netwerk-, rekenkracht- en storagefunctionaliteit, op een veilige manier te onboarden.

Het betreft een open softwareplatform waarmee klanten hun eigen keuze van applicaties, IoT frameworks, OT-technologie, multicloudomgevingen en andere toekomstige technologie aan toe kunnen voegen. Ook biedt Frontier een open ontwerp, zodat het geschikt is voor bestaande en nieuwe use cases voor edge computing.

Op het gebied van veiligheid is Frontier op Zero Trust gebaseerd voor de diverse edge-applicaties, data en onderliggende infrastructuur. Deze Zero Trust-architectuur wordt toegepast in de hele structuur van de betreffende edge-omgeving; van het ontwerp tot aan de daadwerkelijke (grootschalige) uitrol. Ook beschikt het softwareplatform over end-to-end veiligheidsmaatregelen voor de achterliggende keten.

Het gecentraliseerde beheer dat het platform biedt, zorgt voor meer efficiency en betrouwbaarheid van alle werkzaamheden binnen de edge-omgeving, stelt Dell Technologies. Ook is er door dit platform noodzaak voor veel IT-expertise op locatie. Automatisering helpt hiervoor de edge-uitrolwerkzaamheden voor potentieel duizenden locaties te stroomlijnen.

Daarnaast zorgt integratie van edge-rekenkracht- en storage hardware voor betere onderhoudsmogelijkheden en meer security. Tot slot bieden Dell-experts in 170 landen wereldwijd plannings- en ondersteuningsdiensten. Deze experts helpen klanten met het ontwerpen van hun edge deployments en het opzetten van roadmaps voor het opschalen van hun edge-infrastructuur om aan nieuwe vraag van hun eindklanten te kunnen voldoen.

Oplossingen en specifieke hardware

Project Frontier wordt ondersteund door een reeks tools en hardware. Zo biedt Dell Technologies binnen dit kader een verbeterd Dell Validated Design for Manufacturing Edge Solution. Dit is een soort blauwdruk voor het uitrollen van edge-omgevingen voor de maakindustrie. De oplossing omvat toegang tot door Dell gevalideerde applicaties van partners, zoals voor netwerkprotectie of het creëren van digital twins.

Ook op het gebied van hardware wordt Frontier ondersteund, onder andere met de Dell PowerEdge XR4000. Dit is volgens de techgigant de minst diepe server die het ooit op de markt heeft gebracht. De server is 60 procent korter dan traditionele datacenter servers en heeft de omvang van een schoenendoos. De PowerEdge XR4000 komt in twee versies: een bredere versie in een rack kan worden gemonteerd en een compactere versie die aan de muur of zelfs aan het plafond van een ruimte kan worden bevestigd. Verder is de server bestand tegen extreme weersomstandigheden en is uitbreidbaar in slots.

Onder de motorkap bevinden zich Intel Xeon D-processors en de nodige GPU’s voor het draaien van veel edge workloads. Ook is de server de motor achter de nieuwe Dell VxRail rugged modulaire nodes voor hoge prestaties en schaalbaarheid voor locaties met een hoge latency en een lage bandbreedte.

Werknemers kunnen binnen Project Frontier op edge-locaties aan de slag met de nieuwe Latitude 7230 Rugged Extreme Tablet. Deze tablet is aangepast voor de meest zware omgevingen en is beschermd tegen stof, water en extreme temperaturen.