Vijf grote telecomproviders gaan onder begeleiding van de Linux Foundation samenwerken om interoperabele cloudoplossingen te ontwikkelen voor de telecomindustrie.

De Linux Foundation noemt het initiatief Project Sylva. Het project bestaat uit een samenwerking van vijf grote Europese telecomproviders: Telefonica, Telecom Italia, Orange, Vodafone en Deutsche Telekom. De providers werken aan een universeel framework voor cloudoplossingen in de telecomindustrie.

Het doel is een richtlijn voor de ontwikkelaars en leveranciers van telecomoplossingen. Door de richtlijn te volgen kunnen organisaties garanderen dat hun oplossingen integreren met de oplossingen van derden. Het laatste is op dit moment uitdagend, stelt Laurent Leboucher, CTO van Orange Innovation Networks.

“Het cloudecosysteem voor telecom is versnipperd”, aldus Leboucher. “Dat vertraagt de transformatie van ons operationele model. Ondanks een overgang naar cloud-native technologieën blijft interoperabiliteit tussen workloads en platformen een uitdaging.”

“Operators hebben te maken met veel verticale oplossingen die voor elke leverancier anders zijn, wat leidt tot operationele complexiteit, gebrek aan schaalbaarheid en hoge kosten. Door een universeel framework voor de volledige branche te bieden moet Project Sylva het hele ecosysteem gaan helpen om een gemeenschappelijke technologie te gebruiken.”

Tijdlijn onbekend

Het project staat in de kinderschoenen. In de komende tijd bedenken de organisaties waar een product aan moet voldoen om binnen het framework te vallen. Daarnaast gaan de providers aan de slag met open-source componenten om proefoplossingen te ontwikkelen. De tijdlijn is onbekend.

De organisaties focussen aanvankelijk op een framework voor oplossingen die populair zijn op de Europese markt. Een internationale uitbreiding wordt overwogen. De Linux Foundation, de begeleider van het project, liet weten dat Project Sylva openstaat voor bijdragen van niet-Europese bedrijven.

Tip: Moet big tech meebetalen aan de glasvezel en mobiele netwerken?