Het conflict tussen de topmannen van ASMI en de aandeelhouders is nog steeds niet opgelost. In april stapte de financieel topman al op.

Er is namelijk onenigheid over wie de leiding over het bedrijf moet hebben. Op dit moment is dat Chuck Del Prado, de zoon van de oprichter Arthur Del Prado. De aandeelhouders vinden zijn manier van leidinggeven niet goed en eisen het vertrek van de topman. Hier is ASMI het zelf echter niet mee eens.

Vorige maand heeft voorzitter van de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam, Huub Willems, alle partijen de kans gegeven om het bij te leggen zonder dat de rechtbank eraan toe hoeft te komen. Hier kregen ze drie weken de tijd voor, die zijn nu bijna om maar er lijkt nog geen schot in de zaak te zitten.

Er leek al vorig jaar een oplossing akkoord in de lucht te hangen. Dit werd echter verstoord door de komst van een tijdelijke adviseur. Deze actie schoot bij aandeelhouder Hermes in het verkeerde keelgat waardoor een akkoord niet meer tot de mogelijkheden behoorde. Vooral aandeelhouders Hermes en Fursa willen Del Prado weg hebben. Voorheen waren ze als aandeelhouders nog in de meerderheid, dit is echter veranderd door de komst van Intel en Tokyo Elektron. Die staan namelijk achter de beslissingen van Del Prado en willen hem niet weg hebben.

Indien er vandaag geen een akkoord bereikt wordt zal er 3 juli een hoorzitting plaatsvinden. Daar zal Willems dan proberen een compromis te sluiten. Of er vandaag nog een oplossing gevonden wordt is maar de vraag. "De twee aandeelhouders willen Chuck del Prado wegsturen, ASMI wil dat niet. Ik zie ze daar niet uitkomen", aldus Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters.