1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft neemt de Britse glasvezelstartup Lumenisity over. De startup ontwikkelt ‘hollow core fiber (HCF)’-kabeltechnologie. Microsoft wil deze technologie gebruiken voor het optimaliseren van zijn cloudinfrastructuur.

Het overgenomen bedrijf biedt glasvezelkabeltechnologie waarbij optische fiber wordt gecombineerd met coax-bekabeling. De kabels hebben een met lucht gevuld centerkanaal dat wordt omringd door glasvezelkanalen. Volgens de speler zou licht sneller worden getransporteerd dan door glas. Met de technologie kunnen snelheden van tussen de 10 Gbps en 400 Gbps worden afgeleverd.

Meer snelheid, veiligheid en minder latency

De HCF-technologie van Lumenisity biedt meer snelheid en minder latency. Ook heeft de technologie meer security en mogelijkheden voor intrusion detection. De geavanceerde bekabeling biedt ook meer bandbreedte en een verbeterde netwerkkwaliteit. Dit door het elimineren van zogenoemde ‘nonlinearities’ en een breder bandbreedtespectrum. Verder biedt de technologie ultra-low signal loss. Dit maakt het mogelijk de HCF-bekabeling over grotere afstanden uit te rollen, zonder dat daar repeaters voor moeten worden gebruikt.

De technologie zou vooral geschikt zijn voor die sectoren die meer security nodig hebben. Denk daarbij aan de gezondheidszorg, de financiële dienstverlening, de maaksector, de overheid en de retail. Binnen deze sectoren is het snel en veilig versturen van grote hoeveelheden data belangrijk.

Verbeteren cloudinfrastructuur

Microsoft zelf wil, zoals gezegd, de HCF-technologie gaan inzetten voor het verbeteren van zijn cloudinfrastructuur en -datacenters. Dit moet ook de cloudddiensten van de techgigant verder verbeteren met een strikte latency en securityvereisten.