2min

Intel lanceert een reeks processoren voor laptops en IoT-apparaten op de CES 2023 in Las Vegas. Het snelste model heeft 24 cores en een clock speed van 5.6GHz.

Alle nieuwe processoren worden tussen 5 en 8 januari op de Consumer Electronic Show (CES 2023) in Las Vegas gedemonstreerd. Intel pakt dit jaar groots uit. De organisatie presenteert drie nieuwe processorseries voor high-end laptops en twee afzonderlijke processoren voor IoT-apparaten en laptops in het lage prijssegment.

H-series, P-series en U-series

Ten eerste lanceert Intel de 13th Gen Intel Core H-series, een reeks laptopprocessoren met een nadruk op prestaties. De snelste optie (i9-13980HX) bevat 24 cores met een maximale clock speed van 5.6GHz. De processor ondersteunt laptops met tot 128GB aan DDR5 RAM of DDR4 RAM.

Naar verwachting worden de processoren in de komende maanden door fabrikanten als Microsoft en Lenovo in laptops verwerkt. Hetzelfde geldt voor de nieuwe 13th Gen Intel Core P- en U-series. Deze processoren bevatten maximaal 14 cores. De H-series presteert beter, maar de P- en U-series verbruiken minder energie.

Intel Processor en Intel Core i3

Daarnaast lanceert Intel twee nieuwe processoren in de Intel N-series: de Intel Processor en Intel Core i3. De processoren zijn ontworpen voor twee doeleinden. Allereerst focust Intel op pc’s in het lage prijssegment, waaronder laptops voor studenten en consumenten met weinig behoefte aan prestaties. Ten tweede verschijnen de processoren in IoT- en edge-apparaten met laag stroomverbruik.

De Intel Processor en Intel Core i3 zijn een vervanging van Intel Pentium en Intel Celeron. De organisatie maakte in 2022 bekend dat de merknamen vanaf dit jaar niet meer worden gebruikt. De stap is meer dan een rebranding, want zowel de Intel Processor en Intel Core i3 hebben modernere cores en betere prestaties dan bestaande Pentium- en Celeron-processoren.

Intel Evo

Tot slot maakt Intel een nieuwe versie van Intel Evo bekend. Intel Evo is een certificering voor pc’s en randapparatuur. De certificering wordt toebedeeld aan fabrikanten die hun producten voor Intel-processoren optimaliseren.

Intel heeft de certificering vernieuwd om aan te sluiten op alle nieuwe 13th Gen Intel Core-processoren. De organisatie beweert dat gecertificeerde apparaten minder energie verbruiken en beter presteren op batterijstroom dan voorheen.

CES 2023

De Consumer Electronics Show (CES) vindt dit jaar van 5 tot en met 8 januari plaats in Las Vegas. Tijdens het evenement presenteren duizenden bedrijven nieuwe en aankomende producten. Techzine doet verslag. Op deze pagina vind je een overzicht van belangrijk nieuws.

Tip: Intel kondigt 13th Gen Core Raptor Lake aan