Intel kondigt een rebranding en update aan van zijn Celeron- en Pentium-processoren voor instaplaptops.
De nieuwe modellen zijn vanaf het eerste kwartaal van 2023 algemeen beschikbaar. Intel wil de klantenreis en -ervaring stroomlijnen.
“Intel is toegewijd aan innovatie ten gunste van gebruikers, en onze instap-processorfamilies zijn cruciaal geweest voor het verhogen van de pc-standaard in alle prijsklassen”, vertelde Josh Newman, general manager van de Mobile Client Platform Division bij Intel. “De rebranding zal ons aanbod vereenvoudigen, zodat gebruikers de juiste processor voor hun behoeften kunnen kiezen.”
Celeron- en Pentium-processoren
De productlijnen van Pentium en Celeron omvatten CPU’s voor laagdrempelige laptops. De twee merken hebben in de afgelopen twee decennia een stempel gedrukt op de industrie. De eerste Celeron-processor verscheen in 1998, terwijl de Pentium-productlijn debuteerde in 1993.
De oorspronkelijke Pentium-chip bestond uit 3,1 miljoen transistors, geproduceerd met behulp van een 800-nanometer proces. De eerste CPU had een superscalaire architectuur die meerdere rekeninstructies per klokcyclus kon uitvoeren. De kloksnelheid van 60 megahertz was gelijk aan een honderdste van de topsnelheid van Intels huidige vlaggenschip voor desktop CPU’s, de Core i9-12900KS.
Na de lancering werden Pentium-chips een vlaggenschip voor alle computers. De processoren wonnen aan populariteit. Als gevolg lanceerde Intel in 2006 een nieuw Intel Core-merk. Celeron-chips worden op grote schaal toegepast in betaalbare laptops en Chromebooks van Google. Volgens onderzoek van IDC werden er alleen al in 2021 meer dan 37 miljoen Chromebooks verkocht.
Celeron- en Pentium-processoren hebben verschillende chiparchitecturen. Celeron maakt gebruik van Intels Atom-architectuur, gericht op betaalbaarheid. Pentium-processoren geven voorrang aan geavanceerde cores in plaats van prijs. De snelste Pentium chips (Pentium Gold) gebruiken de Alder Lake-architectuur, gebaseerd op 7-nanometer productieprocessen. Deze chips bestaan meestal uit twee core-categorieën, één voor optimale prestaties en één voor energie-efficiëntie.
Tip: Intel Vision 2022: renaissance van Intel krijgt grote snelheidsboost