min

Tags in dit artikel

, ,

Sinds halverwege deze week gaat het gerucht dat Apple chipset-fabrikant Nvidia de deur gewezen zou hebben. Onderhandelingen tussen Nvidia en Apple over toekomstige hardware zouden hiertoe geleid hebben. De beide partijen konden het niet met elkaar eens worden.

Dit claimt althans de website SemiAccurate.com. Een consequentie hiervan is dat Apple toekomstige Macs weer met Intel-chipsets gaat uitrusten. Dit is niet volkomen onverwachts aangezien Intel en Nvidia al een tijdje met elkaar in de clinch liggen of Nvidia in de toekomst wel of geen Nehalem-chipsets mag produceren. Of het ook gevolgen zal hebben voor de huidige Mac-lijn is vooralsnog onduidelijk.

Apple zou naar verluidt tijdens de onderhandelingen met een ‘onvriendelijke dwingende toon’ op de ‘arrogant’ gepresenteerde voorstellen van Nvidia voor chipsets voor de toekomstige ‘Nehalem’ Intel-processors hebben gereageerd. Apple zou tegen Nvidia gezegd hebben dat het bedrijf drie of vier jaar niks meer van zich zou moeten laten horen.

Vermoedelijk ligt aan de situatie niet slechts de arrogante houding van Nvidia ten grondslag. De oorzaak moet volgens SemiAccurate ongeveer een jaar terug gezocht worden. Het gaat om een groot probleem met de vorige generatie GeForce GPU’s die Apple in de MacBook Pro gebruikte. Door een fout in sommige van de materialen om deze chips te maken, heeft de GPU een significante kans op falen na een uitgebreide gebruiksperiode.

Hoewel Nvidia de problemen niet wilde erkennen, identificeerde Apple de GPU’s – na een uitgebreid intern onderzoek – als defect. Het probleem is zo groot geworden dat Apple de garantie van getroffen Macs heeft verlengd ook al is deze verlopen en de eigenaar niet over AppleCare (service van Apple om tegen betaling je garantie te verlengen, red.) beschikt.

Nvidia is ten gevolge van de problemen met de GPU’s nog steeds verwikkeld in een tweetal rechtszaken. Vooralsnog lijken de 9400M-chipsets, die Apple onder meer in de MacBook (Pro)-lijn gebruikt, zonder problemen te functioneren. Maar gesuggereerd wordt, dat de 9600M-GPU’s van de 15- en 17-inch MacBook Pro’s mogelijk met soortgelijke problemen te kampen hebben.

Daarnaast is Nvidia ook verwikkeld in een strijd met Intel om een licentie voor het produceren van chipsets voor Intel-processors, die een ge•ntegreerde geheugencontroller bevatten. Intel beweert dat Nvidia deze licentie niet heeft en daagde de chipfabrikant voor de rechter. Als Nvidia geen chipsets voor Nehalem Intel-processors mag produceren dan is het gebruik van Nvidia-chipsets, afgezien van toezeggingen van Nvidia over de betrouwbaarheid, in toekomstige hardware van Apple simpelweg uitgesloten.

Het lijkt er inmiddels op dat AMD werkt aan een eigen tegenhanger van de 9400M. Volgens informatie, gelekt aan The Inquirer, wil AMD rond augustus een chipset lanceren met de naam RS880, die de beschikking heeft over een ge•ntegreerde Radeon HD 4200-GPU. Dit zou ruim op tijd zijn voor Apple om dit najaar nieuwe iMacs en MacBooks met Nehalem-processors uit te rusten. Als de chip 15 procent sneller kan zijn en ondersteuning biedt voor OpenCL, de nieuwe technologie van Snow Leopard om de rekenkracht van GPU’s als processor te gebruiken.