2min

Medisch techconcern Philips gaat wereldwijd 6000 banen schappen, waarvan 1100 in Nederland. Uit de recente jaarcijfers blijkt daarnaast dat het bedrijf in 2022 drie procent minder omzet heeft gedraaid dan een jaar eerder.

Het massaontslag was volgens het medisch techconcern onvermijdelijk vanwege de tegenvallende resultaten en ook de blijvende problemen rond zijn apneuapparaten. Deze apparaten kunnen schadelijke stoffen uitstoten en moesten daardoor worden teruggenomen om te worden aangepast.

Daarnaast heeft Philips veel last van het gebrek aan processors en andere speciale componenten. Hierdoor kom het bedrijf niet op tijd bepaalde apparatuur leveren.

6000 banen weg

Wereldwijd gaan tot 2025 6.000 banen verloren, zo geeft Philips aan. Van deze ontslagen moeten er 3000 al dit jaar worden uitgevoerd. De nu aangekondigde ontslagen komen bovenop een eerder aangekondigd aantal van 4000 banen die bij het techconcern verloren gaan.

In Nederland vervallen 1100 banen. Deze banen gaan verloren op het hoofdkantoor en op de onderzoeksafdeling in Eindhoven. De productielocaties van het bedrijf in Drachten en Eindhoven (Best) worden ontzien. Deze 1100 ontslagen komen bovenop de 800 die deel uitmaken van de eerdere 4000 wereldwijde ontslagen.

Daarnaast streeft Philips naar een versimpeld operations-model in lijn met lokale wet- en regelgeving en processen. Deze bezuiniging moet het techconcern meer flexibele en concurrerend maken, zo is de gedachte. Hierdoor zou het betere producten kunnen ontwikkelen voor klanten, patiënten en consumenten. Dit op basis van een klein aantal vastgestelde doelen.

Lagere jaarcijfers 2022

Naast de ontslagronde, maakte Philips ook zijn jaarcijfers over heel 2022 en de kwartaalcijfers voer het vierde kwartaal van dat jaar bekend. In totaal wist het techconcern een omzet van 17,8 miljard euro in de boeken bij te schrijven. Dit was 3 procent minder dan in 2021. Het nettoverlies kwam uit op een bedrag van 1,6 miljard euro. Redenen voor de lagere omzet en het verlies waren onder meer operationele en toeleveruitdagingen, een lagere verkoop in China, de gevolgen van de recall van de apneu-apparaten en de oorlog in Oekraïne.

Klein lichtpuntje

In het vierde en laatste kwartaal boekte Philips, als lichtpuntje, een hogere omzet dan verwacht. In totaal schreef het techconcern in dit specifieke kwartaal een omzet van 5,4 miljard euro bij. Dit was vooral het gevolg dat het tekort aan benodigde onderdelen in dat kwartaal afnam.

Voor dit jaar verwacht Philips een kleine omzetgroei van tussen de 1 en 3 procent. Het techconcern geeft echter geen specifieke bedragen waarop deze omzet kan uitkomen.

TIP: Luister ook de aflevering van Techzine Talks waarin we duiding proberen te geven aan de grote ontslagrondes in de techindustrie.