Philips heeft bekendgemaakt dat het wereldwijd zo’n 4500 arbeidsplaatsen gaat schrappen, daarvan zullen er 1400 in Nederland worden geschrapt. Dit alles werd bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Eerder maakte het bedrijf al bekend dat het 800 miljoen euro wil besparen. Een groot deel van de kosten moet dus komen uit het schrappen van arbeidsplaatsen, zo’n 60 procent om precies te zijn.

Frans van Houten, de CEO van Philips, laat weten dat het verlies van 4500 arbeidsplaatsen betreurenswaardig is, maar onvermijdelijk. Philips moet efficiënter worden en de concurrentiepositie moet worden verbeterd, aldus Van Houten. De banen zullen vooral gaan verdwijnen op ondersteunde posities. Hierdoor vallen er veel ontslagen op de IT-afdelingen en personeelsmanagement.

De vakbonden hebben inmiddels laten weten dat ze van Philips verwachten dat ze snel duidelijk maken aan de werknemers wie er mag blijven en wie er op zoek moet naar een andere baan. Daarnaast verwachten ze van Philips dat er geen gedwongen ontslagen vallen en het bedrijf iedereen aan een nieuwe baan zal helpen.

Het bedrijf wist het afgelopen kwartaal een winst te boeken van 76 miljoen euro, de omzet kwam uit op 5,4 miljard euro. Philips verwacht de komende tijd nog geen verbetering van deze cijfers. Philips heeft de laatste jaren veel problemen gehad met zijn tv-divisie. Een oplossing lijkt er al enige tijd te zien in de vorm van een nieuwe joint-venture met TPV Technology, maar om onduidelijke redenen is dit nog niet van de grond gekomen. In de nieuwe joint-venture zou Philips een aandeel krijgen van 30 procent en TPV Technology 70 procent.

Indien de joint-venture niet van de grond komt, zal Philips alternatieve opties overwegen. Wat deze precies inhouden, is onduidelijk, maar mogelijk verkoopt Philips dan de televisieactiviteiten.