2min

IBM kondigt verschillende upgrades aan voor zijn IBM Power-serverportfolio. De meest opmerkelijke is de introductie van een 24-core CPU-module voor zijn instapmodel Power S1014. Deze configuratie is vooral bedoeld voor het betaalbaarder maken van Oracle databases. Oracle Database Standard Edition 2 heeft een licentiemodel op basis van sockets in plaats van cores.

In december heeft IBM laten doorschemeren dat het van plan was een high-density 24-core processor voor zijn instap Power S1014-servermodel te introduceren. Hiermee krijgt dit specifieke servermodel een single-socket CPU met 24 cores.

Onlangs introduceerde IBM de nieuwe CPU-module. De nu uitgebrachte IBM Power S1014 is een single socket server met een 24-core dual-chipmodule. Deze module heeft in vergelijking met zijn voorganger drie keer zoveel cores. Ook beschikt de CPU-module over 192 threads die aan het werk kunnen worden gezet.

Oracle Database Standard Edition 2

De IBM Power S1014 is geschikt voor bedrijfskritische applicaties, waarbij IBM vooral inspeelt op het gebruik  van Oracle Database Standard Edition 2. Voor deze specifieke applicatie is de IBM-server met de nieuwe processor zeer aantrekkelijk. Niet enkele vanwege de hoge betrouwbaarheid en veiligheid, maar vooral vanwege de lage licentiekosten.

De totale kosten per gebruikte database instance kunnen fors omlaag. Oracle baseert zijn licentiemodel namelijk op gebruikte sockets en niet op cores. Organisaties kunnen meerdere servers inruilen door één nieuwe IBM Power S1014. Dat scheelt fors in de licentiekosten, maar is ook veel duurzamer.

Geheugenbundels IBM Power 10-modellen

Andere aankondigen rondom het IBM Power-serverportfolio zijn de introductie van nieuwe geheugenbundels voor IBM Power 10-gebruikers. Deze zijn zeer interessant voor die gebruikers die de servers inzetten voor SAP HANA-workloads.

De nieuwe schaalbare geheugenbundels zijn beschikbaar in varianten van tussen de 2 en 6 TB inclusief diensten die de workloads van klanten meer waarde moeten geven. Ook levert de techgigant drie jaar IBM Power Expert Care Advanced-ondersteuning.

OS-abonnementen en NVMe-capaciteit

Verder heeft IBM veranderingen aangekondigd op licentiegebied en meer specifiek de introductie van abonnementen voor zijn IBMi-besturingssysteem in alle software-portfolio’s. Tegelijkertijd werden binnen zijn hardware-abonnementen sommige eigenschappen geschrapt.

Last, but not least introduceerde de techgigant een nieuwe IBM NVMe-module. Deze storagetoepassing geeft verschillende modellen binnen het IBM Power-portfolio 800 GB, 1.2 TB, 3.72 TB of 6.4 TB aan opslagcapaciteit.

Lees ook: IBM gaat Power S1014 server op abonnementsbasis leveren